BiH
38

Zenička policija apelira na građane pred utakmicu BiH - Izrael

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zenička policija je svim građanima i gostima grada Zenice, koji će u naredna tri dana boraviti u ovom gradu, uputila apel da u sportskim manifestacijama sudjeluju poštujući sportske i društvene norme.

Uprava policije je poduzela intenzivne aktivnosti na sprovođenju svih predviđenih mjera i radnji iz plana osiguranja međunarodne nogometne utakmice između reprezentacija BiH i Izraela, sa željom da se utakmica odigra u sigurnom i sportskom ambijentu, koji je od velikog značaja.

Policija poziva sve građana i goste da svojim ponašanjem daju doprinos da se nastupajuća utakmica odigra u povoljnim sigurnosnim uslovima, odnosno da postupaju u skladu s naredbama koje su izdali policijski službenici, kao i uputama predstavnika zaštitarskih agencija i drugih službenih osoba.

Od građana se traži da u petak, 12. juna, ne koriste automobile, izuzev u nužnim situacijama, zbog gužve koja će sigurno nastati u gradu. Razlog je što će na dan odigravanja utakmice biti na snazi izmjena režima saobraćaja u gradu, što podrazumjeva blokadu određenih područja i zabranu odvijanja saobraćaja u nekim ulicama.

Policija takođe napominje da će svi ulazi u stadion Bilino polje, kao i okolni plato, biti pod stalnim video nadzorom, što znači da će svaki pojedinačan ulazak na stadion biti evidentiran.

Materijali snimljeni visokom rezulucijom ovim sistemima video nadzora će biti korišteni u slučaju navijačkih izgreda kako bi se utvrdio identitet izgrednika, te dokumentovale sve činjenice i okolnosti pod kojim je došlo do incidenta, odnosno narušavanja javnog reda i mira.

Građani se upozoravaju da je zabranjeno svako penjanje na zgrade i objekte, što će takođe biti predmet praćenja policijskih timova, a svako ponašanje koje ne bude u skladu sa izdatim upozorenjima će biti sankcionisano.

Policijski tim koji koordinira sve aktivnosti na osiguranju utakmice moli građane da uvaže policijska upozorenja i postupaju u skladu s njima, kako bi bio postignut zajednički cilj u stvaranju sigurnog ambijenta na području grada i kantona na dan odigravanja utakmice.