BiH
37

Zenička bolnica zbog nedostatka uglja razmišlja o otpuštanju bolesnika

Piše: E. M.
Kantonalna bolnica u Zenici (Foto: Klix.ba)
Kantonalna bolnica u Zenici (Foto: Klix.ba)
Kantonalna bolnica Zenica se, nakon problema sa nedostatkom anestetika, unazad nekoliko dana suočava i sa problemom snabdijevanja toplotnom energijom. Rudnik mrkog uglja Zenica u proteklom periodu za Kantonalnu bolnicu u Zenici nije isporučivao ugovorenu količinu uglja pa su radijatori u zeničkoj bolnici već deset dana mlaki ili hladni.

Situacija u Kantonalnoj bolnici Zenica u ovoj godini nije bila nimalo dobra. Stalni kvarovi na CT i MR uređajima, nedostatak citostatika, zavoja, anestetika, a sada i uglja predstavlja veliki problem za bolesnike koji se nalaze na liječenju.

Vršilac dužnosti direktora Kantonalne bolnice Zenica Fadil Šabanović je, u dopisu koji je jučer proslijedio Rudniku mrkog uglja Zenica, istakao da će bolnica početi otpuštati bolesnike te da će i RMU Zenica snositi dio odgovornosti.

"I pored niza urgencija kojima smo tražili od vas da se pridržavate ugovorene dinamike isporuke uglja, ovim putem vas upozoravamo da je snabdijevanje bolnice ugljem i dalje kritično. Za normalan rad bolnici je neophodno 15-20 tona uglja dnevno. Pošto je bolnica nulti prioritet u snabdijevanju ovim energentom, tražimo od vas da ispoštujete ugovorenu dinamiku isporuke. U protivnom, bolnica će biti primorana da otpušta bolesnike, za što ćete i vi snositi dio odgovornosti. Zakon o javnim nabavkama nam ne omogućava da se snabdijevamo od drugih dobavljača jer ste vi naš ugovoreni dobavljač", navodi se u dopisu koji je jučer stigao na adresu RMU Zenica.

Prema riječima Esada Čivića, direktora Rudnika Zenica, ova kompanija će nastaviti redovito isporučivati ugalj zeničkoj bolnici u količinama koje trenutno ima na raspolaganju, što znači da će bolnica dobijati oko 350 tona uglja mjesečno ili 10-12 tona dnevno.

"U pitanju je viša sila i zenički Rudnik nema dovoljnu proizvodnju kakva je bila prije potpisivanja ugovora. Svima je reducirana isporuka zbog prekida proizvodnje u Raspotočju i mi ćemo obavijestiti bolnicu da tu manju količinu može nabavljati od drugih proizvođača", izjavio je Čivić za Fenu.