BiH
0

Zeničani u ponedjeljak također izlaze na proteste

Piše: E. Mehić
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Neformalna grupa građana iz Zenice u ponedjeljak će sa početkom od 10:00 sati na Trgu Alije Izetbegovića početi sa mirnim protestima u znak podrške okupljenima na centralnom skupu u Sarajevu gdje će više hiljada građana BiH tražiti usvajanje postavljenih zahtjeva, prvenstveno Zakona o JMB.

Jedan od inicijatora okupljanja Zeničana Aldin Vrškić u razgovoru za Klix.ba je kazao kako cilj ostaje isti, ali da se nada da će pritisak na parlamentarce ovaj put biti veći. "Želimo da napravimo pritisak na parlamentarce da počnu raditi svoj posao. Postoje četiri zahtjeva građana BiH koja su od ranije poznata i sigurno je da nećemo odustati dok se ne ispune naši zahtjevi", kazao je Vrškić.

Zeničani od prvog dana pružaju podršku okupljenima u Sarajevu, a u dva navrata su organizovano dolazili pred zgradu Parlamenta BiH, gdje su sa građanima BiH, rame uz rame, tražili ispunjenje zahtjeva.

"Od prvog dana učestvujem u ovim protestima i mogu reći da sam fasciniran načinom na koji je jedna spontana reakcija građana prerasla u organizovan protest koji je zahvatio cijelu državu. Po prvi put se narod u BiH probudio i napokon shvatio da je moć u našim rukama, a ne u rukama političara", izjavio je Vrškić za Klix.ba te dodao da ne vjeruje da će se preko noći desiti čudo, ali vjeruje da će protesti u ponedjeljak biti najveći do sada te da će izazvati još veće reakcije kod stanovništva.

"Građani BiH imaju demokratsko pravo na građansku neposlušnost. Imamo pravo tražiti da opravdaju povjerenje i novac koji svi mi dajemo. Imamo pravo na dostojanstven život. Naši principi su hrabrost, humanizam i nenasilje. Parlamentarci su dokazali da ih vode suprotni principi, zato, izađite i dajte im otkaz", poručio je jedan od inicijatora skupa u Zenici, Aldin Vrškić.