Snimanje štete na objektima
71

Zeničani prijavljuju "što treba i što ne treba" nakon zemljotresa

Piše: J. Hadžiahmetović
Najviše štete na dimnjacima, krovovima i zidovima (Foto: Klix.ba)
Najviše štete na dimnjacima, krovovima i zidovima (Foto: Klix.ba)
Štab Civilne zaštite u Zenici u proteklih nekoliko dana primio je 80 zahtjeva građana za snimanje štete nastale nakon zemljotresa koji posljednjih nekoliko dana pogađaju Zenicu i njenu okolicu.

Kako tvrdi naš sagovornik Enes Zec, načelnik štaba Civilne zaštite u Općini Zenica, Kantonalna uprava CZ uputila je građane da se jave općinskoj civilnoj zaštiti koja će izaći na teren i snimiti štete.

"Imamo blizu 80 zahtjeva. Građani su očito pogrešno shvatili neke stvari oko poziva Kantonalne Uprave civilne zaštite. Zahtjev je podnio onaj ko treba i ko ne treba. Jutros sam poslao inspekciju da poduzme mjere u skladu sa zakonom i Odlukom o komunalnom redu protiv upravitelja zgrada koji nisu uradili dimnjake ili oluke na takvim zgradama. To je njihova obaveza", kaže Zec te dodaje kako je najveća šteta upravo nastala na olucima i fasadama.

"Upravitelji su odgovorni i trebaju sanirati te štete. Koliko će novčano koštati sanacija štete nastale nakon zemljotresa u ovom trenutku ne mogu govoriti", kaže Zec.

Osim štete na stambenim zgradama, zemljotresi su oštetili i crkvu Svetog Ilije i župnu kuću uz crkvu.

"Danas će se snimiti šteta na crkvi Sv. Ilije. Tu ima štete, lukovi, zidovi i plafoni su ispucali", kaže Zec.

U narednim danima tamošnja Komisija za procjenu šteta će objaviti tačan broj, vrstu šteta te novčani izos koji će biti potreban da se saniraju.