BiH
0

Zeničani polaganjem cvijeća obilježili Dan državnosti BiH

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Polaganjem cvijeća na spomen-obilježja Papirna i Kameni spavač u Zenici obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Građani Zenice su polaganjem cvijeća na spomen-obilježju Papirna obilježili 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a općine Zenica Ismet Vrškić u svome izlaganju je naglasio da obilježavanje 25. novembra, nije obilježavanje sadašnje Bosne i Hercegovine.

"Svake godine obilježavamo Dan državnosti nama drage Bosne i Hercegovine, ali mi obilježavamo taj praznik za državu ne ovakvu kakva jest, obilježavamo ga za državu bez entiteta, bez razlika u narodima, gdje smo svi bili jedno, gdje je svako poštovao svakoga.", riječi su Vrškića, a istog je mišljenja i nešto stariji Zeničanin Milivoje Marinković koji je kazao:

"Za mene današnji dan predstavlja jedan veliki dan, ja sam nostalgičar, ali trenutnim stanjem u državi nisam zadovoljan. Mogla bi da bude država kakva je stvorena, u granicama koje su regulisane AVNOJ-em, a ne entitetima."

Cvijeće su položili predstavnici Vlade ZDK, Općine Zenica, Udruženje porodica šehida i poginulih boraca, Udruženja UBNOAR-a Zenica i predstavnici političkih stranaka u Zenici, a nakon polaganja cvijeća na spomen-obilježju Papirna uputili su se na spomen-obilježje Kameni spavač gdje su također položili cvijeće i odali počast šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata.