Marš mira
0

Zeničani pješače 270 kilometara do Srebrenice

ZEDA
Na tradicionalni Marš mira ''Trasom smrti do slobode - Srebrenica 2011'' iz Zenice će u subotu, 2. jula, krenuti grupa od 18 učesnika, koji će pješačiti trasu dugu 270 kilometara od Zenice do Potočara.

Oni će u organizaciji Odbora za obilježavanje značajnih datuma iz perioda 1992.- 1995. godina i sa vođom puta Dževadom Smailagićem, tradicionalno već šesti put, učestvovati na Maršu mira i cijelu trasu ponovno će preći pješke.

Na ovaj mut mira Zeničani kreću ranije preko Pepelara i Zavidovića, Modračkog jezera, herojskog Husina kod Tuzle, Majevice, do Nezuka, gdje će pridružiti ostalim ostale učesnicima manifestacije. Oni će kako je planirano od 02. do 11. jula dnevno pješačiti po 30 do 40 kilometara, u zavisnosti dužine predviđenih dionica, i ovo je treći put da se ovakav pohod organizuje i realizuje sa pješačenjem direktno iz Zenice.

"Nama će se pridružiti i četiri Krajišnika, koji su izrazili želju da se priključe našoj grupi i da zajedno, kada se priključimo ostalim učesnicima stignemo do Potočara i Srebrenice", rekao je vođa ove zeničke grupe Dževad Smailagić.

Pored ove grupe na ovogodišnjem Maršu mira učestvovati će još jedna grupe iz Zenice od 50 učesnika, koji će krenuti 07 .jula autobusom do Nezuka gdje će se pridružiti ostalim učesnicima ovogodišnjeg Marša mira "Nezuci – Potočari". U ovoj grupi naći će se nekoliko učesnika koji su do sada bili na svim manifestacijama u Potočarima i veća grupa mladih koji nastoje da sačuvaju tradiciju posjete Srebrenici.