BiH
527

Zeničani ljepšim polovinama poklanjali cvijeće, kozmetiku, ali i automobile

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Dan žena obilježen je i u Zenici na mnoge načine, a glavni trg u centru grada bio je preplavljen štandovima na kojima je bilo cvijeća i kozmetike.

Cvjećari su istakli da su zadovoljni prodajom cvijeća uprkos teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazi bh. društvo. Najviše su se danas prodavali karanfili i pojedinačno cvijeće, dok su bukete Zeničani slabije kupovali.

"Dosta ljudi kupuje cvijeće i najviše se odluče na to da bude samo jedan cvijet. Teška je situacija, sigurno, osjeti se, buketi su iz godine u godinu skuplji, pa je to vjerovatno i razlog da naši sugrađani uzimaju cvjetove kao što su ruža, karanfil i slično", kazao je Anes Mlinar, jedan od prodavača cvijeća na Trgu Alije Izetbegovića.

Izudin Merdić iz izbjegličkog kampa Putovići već nekoliko godina od reklamnih kataloga pravi lampe, od čega i preživljava. Danas je svoju ponudu proširio ukrasnim košaricama koje su se svidjele prolaznicima.

"Košarice pravim od dva diska i mreže koja se koristi za građevinarstvo, a evo donio sam i lampe pa se nadam da će svako naći za sebe šta mu odgovara", kazao je Merdić.

Šetnjom Trgom Alije Izetbegovića primijetili smo i jednog Zeničanina koji je ukrašavao automobil. U razgovoru sa njim, saznali smo da je u skladu sa svojim mogućnostima odlučio usrećiti svoju kćer za današnji praznik, pa se potrudio i ukrasio ga vrpcom i buketom cvijeća.