Pješački pohod do Srebrenice
3

Zeničani krenuli na "Marš mira", najmlađi učesnik ima 13 godina

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Svečani ispraćaj učesnika pohoda "Marš mira" iz Zenice obavljen je danas u 10 sati na spomen-obilježju Kameni spavač.

Općinski odbor za obilježavanje značajnih datuma odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine i ove godine je organizovao učešće građana Zenice na "Maršu mira" Srebrenica.

Iz Zenice se na pješački pohod uputilo 22 Zeničanina, dok će im se u Nezuku pridružiti još njih desetak. Ovo je već sedma godina zaredom da se organizuje odlazak iz Zenice za Srebrenicu, a četvrti put se organizuje pješački pohod.

"Ove godine nas 22 polazi iz Zenice za Potočare, nikada nije bilo problema, rijetko ko odustane i kada odustanu, sljedeći put mole da nam se ponovo priključe. Najmlađi učesnik Marša ima 13, a najstariji 64 godine. Godine i spremnost su najmanji problem u realizaciji onog što se nanijeti", izjavio je Dževad Smailagić, vođa puta iz Zenice do Potočara.

U ovom pohodu učestvuju pretežno pripadnici boračke populacije, koji će pješačiti trasom dugom od 290 kilometara koja se proteže preko Zenice, Pepelara, Općine Zavidovići do Tuzle gdje je planiran odmor od jednog dana u studentskom domu, pa će u jutarnjim satima krenuti put Seljbulja, Majevice, a dolazak u Nezuk planiran je 8. jula.