BiH
7

Zeničani četvrti put u ovoj sezoni ostali bez grijanja

Piše: E. M.
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Novi kvar na jednom od kotlova za proizvodnju pare u Kompaniji Arcelor Mittal u Zenici izazvao je novu redukciju grijanja u Zenici, tako da su Zeničani četvrti put u ovoj sezoni ostali sa hladnim radijatorima.

Kako su saopćili iz Kompanije ArcelorMittal u Zenici, pucanje cijevi na kotlu broj 1 u pogonu Energetike izazvalo je novu redukciju grijanja u Zenici, a topli radijatori bi mogli biti tek za 48 sati.

"Uposlenici ArcelorMittal Zenica poduzimaju sve potrebne radnje, uz rad 24 sata dnevno, kako bi se kvar sanirao u što kraćem vremenskom periodu, te je procjena je da bi se to moglo očekivati prekosutra ujutro. Do tada, isporuka toplinske energije za grijanje grada nastavit će se u količini koju je maksimalno moguće isporučiti prema postojećim tehničkim uvjetima", saopćeno je iz ove kompanije.

Za sada nije poznato koliko će trajati otklanjanje kvara s obzirom da je popravka dosta složena, a iz Mittala su saopćili da će informisati javnost o progresu sanacije.

Posljednjih godina Zenica ima velikih problema sa grijanjem, a oni su iz sezone u sezonu učestaliji zbog dotrajalosti pogona. Napredak izgradnje termoelektrane, koja bi dugoročno riješila proizvodnju vrele pare za grijanje Zeničana, nije poznat, a posljednja aktivnost zabilježena je u martu tekuće godine kada su u Poslovnoj zoni "Zenica 1" počeli istražni radovi.

Kada će Zenica i njeni građani dobiti kvalitetno grijanje koje odgovara cijenama na računima nije poznato.