BiH
56

Zenica: Više od 5.000 prosvjetnih radnika održalo štrajk upozorenja

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Više od 5.000 prosvjetnih radnika u Zeničko-dobojskom kantonu danas je u 12 sati stupilo u dvosatni štrajk upozorenja čiji će se trend nastaviti i u naredna dva dana ili dok Vlada ZDK ne ispoštuje stavke iz Ugovora koji je potpisala sa Sindikatom obrazovanja.

Predsjednik Sindikata srednjoškolskog obrazovanja Dževad Hadžić je kazao da je dvosatni štrajk upozorenja održan u svim osnovnim i srednjim školima u Zeničko-dobojskom kantonu kao i na Univerzitetu u Zenici.

"Razlozi za štrajk su poznati, a to je nepoštivanje sporazuma koji je potpisan sa Vladom ZDK početkom mjeseca juna, a to je samo minimum zahtjeva generalnog štrajka koji je bio najavljen u aprilu. Temeljni zahtjevi koje smo tražili da ispune jesu usklađivanje plata sa rastom životnih troškova, izmjena kolektivnih ugovora u djelu koeficijenata platnih razreda, izmjena pedagoških standarda, početak pregovora za kolektivne ugovore na UNZE i to je minimum onog što smo govorili", izjavio je Hadžić.

Hadžić je kazao da će nastava u srednjim školama biti nadoknađena, ali da još veći problem predstavlja to što nastava u Maglaju nije još uvijek krenula.

"Napravljen je plan nadoknade, a mi izražavamo protest zbog toga što nastava u Maglaju nije krenula i znate koliko dugo već nastavna godina traje i nas brine kako ćemo nadoknaditi tu nastavu", dodao je Hadžić.

Predsjednik Sindikata obrazovanja Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović je kazao da su potpisanom Ugovoru sa Vladom ZDK jasno dati rokovi za ispunjenje obaveza, ali da ti rokovi nisu ispoštovani, te da se zbog toga stupilo u štrajk.

"Ovim putem pozivamo Vladu ZDK da ispuni zahtjeve Sindikata, da postupi po odredbama potpisanog sporazuma gdje su jasno dati precizni rokovi za svojih obaveza i ako ispoštuju to, štrajk će biti obustavljen. Štrajk je organizovan zbog nepoštivanja Ugovora i igranja sa Sindikatom", izjavio je Šatorović.

Vlada ZDK je nakon najave štrajka u medijima poslala zahtjev školama da se dostave spiskovi za isplatu regresa, ali do tada nisu uradili ništa po tom pitanju.

"Štrajk je već poručio rezultat jer je Vlada školama poslala zahtjev da pošalju spiskove za isplate regresa. Nakon pritiska Sindikata i najave štrajka, Vlada je poslala zahtjev za spiskovima, ali to nije garancija da će regres biti isplaćen do 10. oktobra do kada imaju rok i imajući u vidu da je Vlada ispoštovala dogovor, bit ćemo sigurni u to samo kada budemo imali novac na računu. Pokušavali su licemjerno poljuljati štrajk upozorenja, ali prosjvetni radnici su već navikli na razne podvale i ovo nas nije omelo", poručio je Šatorović.

Dvosatni štrajk upozorenja u svim školama i na Univerzitetu ZDK bit će održan i 9. i 10. oktobra sa početkom do 12 sati.