BiH
0

Zenica: Uz vatromet zapaljen badnjak u dvorištu Crkve rođenja Presvete Bogorodice

Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Nekoliko stotina Zeničana večeras je prisustvovalo večernjoj službi koja je upriličena u Crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Zenici.

Svetu službu je predvodio jerej Bojan Glišić, koji se obratio okupljenim Zeničanima, te svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti čestitao Božić.

"Ovo javljanje Božije u našem svijetu i životu početak je našeg sopstvenog ulaska u svijet Božiji. Smisao Božića je u tome da je Bog došao ljudima kako bi se oni približili njemu. Došao je i uselio se u nas kako bi nas naučio kako da jedni druge zagrlimo i oprostimo. Bog je nama oprostio kako da se mi usudimo da jedni drugima ne oprostimo? Nema zla koje neko može nanijeti, a da bi nadvladalo i nadjačalo Božić i spremnost na oprost, zato volimo jedni druge", kazao je jerej Glišić, te dodao:

"Neka je blagoslovljen ovaj sveti dan Hristovog rođendana. U njemu se rađamo i postajemo ljudi, dobijamo svoj istinski i neprolazni smisao. Svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti želimo svako dobro, mir, sreću i blagostanje uz poruku mir Božiji, Hristos se rodi."

Nakon večernje službe u dvorištu Crkve rođenja Presvete Bogorodice u Zenici, upriličeno je nalaganje badnjaka. Upriličen je i kulturno-muzički program, a uz razgovor sa prijateljima mogla se popiti i čaša kuhanog vina.