BiH
9

Zenica: Sistem od milion KM pokazuje nerelevantne podatke o zraku

Piše: E. M.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Nakon nešto više od godinu dana u Zenici su postavljeni novi gradski LED displeji koji imaju zadatak Zeničanima pokazivati tačno vrijeme, datum, temperaturu i vrijednosti zagađenja zraka sa mjerne stanice Centar, ali zbog greške u sistemu rezultati o mjerenjima nisu relevantni, upozoravaju iz Udruženja Eko forum.

Projekat montaže mjernih stanica u tri zenička naselja Centar, Tetovo i Radakovo, kao i montaža savremenih gradskih LED displeja, koštala je više od milion KM, a samo godinu dana poslije čitav sistem je blokirao.

Podaci koji se objavljuju na displejima proglašeni su kao nerelevantni zbog grešaka u mjernoj stanici.

Na sjednici Gradskog vijeća Zenice, koja je održana prije četiri dana, predstavljeni su rezultati o kvalitetu zraka u prvoj polovni 2014. godine, koje su pripremili Služba za ekologiju Zenice i Metalurški institut "Kemal Kapetanović".

Zeničko Udruženje za zaštitu okoliša Eko forum reagovalo je na objavljene rezultate, smatrajući da građani Zenice zaslužuju tačne i relevantne podatke o kvaliteti okoliša.

"Eko forum je ukazao da mjerne stanice nisu postavljene na odgovarajuće lokacije, da nakon dvije godine upotrebe još nisu kalibrirane, što znači da su podaci koji se prezentuju građanima apsolutno neupotrebljivi, i da se ne zna ko je odgovoran za to. Ukazali smo i na probleme sa serverom 'monitoring.zenica.ba' koji je često u zastoju i ne vrši svoju funkciju, zatim na nekorištenje mobilnih mjernih stanica u vlasništvu ZDK i Univerziteta u Zenici, te nepozivanje predstavnika Eko foruma na sjednice Operativnog štaba za provođenje mjera u slučajevima prekomjernog zagađenja", saopćeno je iz Eko foruma.

U izvještajima Službe za ekologiju Zenice i Instituta "Kemal Kapetanović" predstavljeni su rezultati kvaliteta zraka od mjeseca januara do juna 2014. godine. Vrijednosti dnevnog prekoračenja sumpordioksida u ova dva izvještaja se razlikuju, a dozvoljeni broj prekoračenja tokom cijele godine je tri.

Foto: Eko forum
Foto: Eko forum

Slične razlike i velika odstupanja u izvještajima predstavljeni su i u rezultatima mjesečnih mjerenja koncentracije sumpordioksida.

Foto: Eko forum
Foto: Eko forum

Na raspolaganju građanima Zenice bila je i web stranica monitoring.zenica.ba, koja je svakih sat vremena ažurirala podatke sa mjernih stanica Centar, Tetovo i Radakovo. Međutim, od 19. novembra stranica nije u funkciji, a rezultati koje Zeničani vide na gradskim displejima ne mogu se smatrati relevantnim, jer mjerne stanice nisu kalibrirane. Tako se jučer Zenica gušila u sumpordioksidu, čija je koncentracija u višesatnim mjerenjima bila iznad 1.100 mikrograma po kubnom metru ili možda čak i više s obzirom na to da su predstavljeni rezultati Službe za ekologiju Zenice.

Da li će iz gradske službe Zenica poduzeti nešto i narednih dana proglasiti uzbunu i Zeničanima preporučiti da ne izlaze vani bez potrebe ili da odu na zenička izletišta, koja su i jučer bila ispunjena, nije poznato.