BiH
322

Zenica postala bogatija za 12 doktora nauka

Piše: E. Mehić
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na Fakultetu za metalurgiju i metale u Zenici danas je upriličena svečanost na kojoj su promovisani doktori nauka Univerziteta u Zenici.

Svečanosti promocije 12 doktora nauka Univerziteta u Zenici prisustvovao je veliki broj Zeničana, a izvjestioci su sve prisutne upoznali sa biografijom i doktorskim radovima 12 magistara nakon čega je uslijedila dodjela diploma.

Na čast doktora tehničkih nauka promoviran je Milenko Rimac i Radoje Karadžić, dok su na čast doktora društvenih nauka promovirani Predrag Hegeduš, Nezir Halilović i Anto Ledić. Zeničanka Aida Tarabar promovorirana je na čast doktora humanističkih nauka. Doktori ekonomskih nauka danas su postali Safet Agović, Ognjen Riđić i Faruk Unkić, zvanje doktora pravnih nauka svojim radom ostvario je Sedžad Milanović, dok je Harun Hodžić promoviran za doktora zdravstvenih nauka.

Zeničanka Aida Tarabar promovirana je u doktora humanističkih nauka, a njen doktorski rad je imao za cilj da istraži odnos stručnih predmeta i učenja na engleskom jeziku kao i savladavanju gradiva.

"Radi se o doktoratu humanističkih nauka, oblasti engleskog jezika. Kao dugogodišnji radnik istraživala sam odnos jezika struke i savladavanja gradiva stručnih predmeta. U istraživanju sam pratila odnos učenja engleskog jezika, odnosno stručnih predmeta na engleskom jeziku, na savladavanju samog gradiva. Uradili smo određene tipove nastave koji su rezultirali izvanrednim rezultatima kako po jezik tako i po samu struku", kazala je Aida.

Ona je dodala da Zenicu vidi kao uspješan grad u budućnosti.

"Rezultati svih ovih rada će se vidjeti, a što se tiče stručnog nivoa Zenica je grad koji se jako brzo kreće. Na listi vodećih gradova u BiH, naš Univerzitet spada među mlade i uspješne i vjerovatno će biti među prvima koji će dobiti akreditaciju", dodala je Aida.

Nakon promocije i fotografisanja sa članovima porodice uslijedilo je druženje doktora nauka sa dekanima fakulteta te rektorom Univerziteta u Zenici Dževadom Zečićem.