BiH
0

Zenica: Polaganjem cvijeća na spomen-obilježja obilježen Dan državnosti BiH

Klix.ba
Građani Zenice su polaganjem cvijeća na spomen-obilježja Papirna i Kameni spavač obilježili 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Polaganju cvijeća na spomen-obilježju Papirna prisustvovao je veliki broj Zeničana, koji su na taj način odali počast palim borcima i obilježili Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Član Udruženja antifašista Zeničko-dobojskog kantona Mile Kovačević kazao je kako su praznici prilika za podsjećanje važnih događaja iz historije Bosne i Hercegovine.

"Praznici su uvijek bili prilika na podsjećanje na važne događaje iz naše burne prošlosti koji su ostali duboko urezani u sjećanja naših ljudi i upisani u historiju da se ne zaborave. Danas smo se okupili ovdje da obilježimo 70. godišnjicu prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine i da odamo počast svim antifašistima koji su dali svoje živote za odbranu principa ZAVNOBIH-a", kazao Kovačević.

Predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a općine Zenica Ismet Vrškić, izjavio je da se građani Bosne i Hercegovine trebaju boriti protiv društvenog zla.

"Pripala mi je čast da vam čestitam Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Nažalost, mogu napomenuti da se i danas javlja zlo, mržnja i zločin u liku Milorada Dodika. Nema dana da se ne obrati javnosti sa negativnim stavom prema Bosni i Hercegovini gdje koristi svaku priliku da slobodno kaže svoje planove o razaranju Bosne i Hercegovine, a mi se trebamo boriti protiv tog društvenog zla", izjavio je Vrškić.

Cvijeće na spomen-obilježjima Papirna i Kameni spavač su položile delegacije: Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskogkantona, Općina Zenica, Savez antifašista Zeničko-dobojskog kantona, Udruženje antifašista Zenice, Društvo "Josip Broz Tito" Zenica, JOB Unija veterana Zenica, porodice Udruženja "Zlatni ljiljan", Patriotska liga Zenica, te brojne političke stranke.