BiH
0

Zenica: Počela "Lastavica 2011."

Tekst i foto: E. B.
Kulturnim programima u Atriju Medrese počela je ovogodišnja tradicionalna vjersko-kulturna manifestacija "Lastavica 2011.", a centralna svečanost održat će se u nedjelju na istoimenom dovištu, na razmeđu općina Zenica, Zavidovići i Kakanj.

U Atriju nekadašnje zeničke Medrese na retrospektivnoj izložbi autora Saladina Pašalića predstavljeni su plakati Muftijstva zeničkog. Nakon otvaranja izložbe održan je razgovor sa Džemaludinom Latićem na temu "O Sunnetu Muhameda a.s.", i promocija romana "Jevrejsko groblje" akademika Enesa Karića, na kojoj su osim autora govorili Hilmo Neimarlija i Nusret Čančar.

Vjerski dio manifestacije "Lastavica 2011." počet će u subotu, kada će se vjernicima obratiti predstavnici islamske zajednice, a završetak je predviđen u nedjelju učenjem takozvane "Lastavičke dove" nakon podnevne molitve.

U okviru vjerskog programa planirane su besjede glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera ef. Zukorlića i muftije zeničkog Ejuba ef. Dautovića, dok će molitveni dio ovogodišnje manifestacije voditi zamjenik reisu-l-uleme Ismet ef. Spahić, glavni imama MIZ Zenica Jakub ef. Salkica, i hafizi Fahir ef. Arnaut i Husein ef. Čajlaković.

Okupljanja na Lastavici su istrgnuta iz zaborava i vraćaju se svojim korijenima, nakon zabrane od prije 60 godina. Na poslijeratnim zborovima na Lastavici okuplja se veliki broj vjernika, a ove godine očekuje se da dovište posjeti oko dvadeset hiljada građana.

Okupljanje vjernika na Lastavici datiraju još iz vremena Bogumila, koji su prvog ponedjeljka u mjesecu augustu, na Aliđun, na prigodan način zahvaljivali Bogu na prinosima koje im je ta godina donijela. Dolaskom Osmanlija na ove prostore, 1463. godine, ranije bogumilsko zborište preraslo je u dovište muslimana. Godine 1947. komunističke vlasti zabranile su vjerski dio manifestacije, pa je okupljanje na Lastavici pretvoreno u općenarodno veselje teferič.

Svoju prvobitnu formu okupljanje na Lastavici počelo je vraćati krajem prošlog stoljeća i uklanjati formu socijalističkog narodnog teferiča.