BiH
0

Zenica: Otvorena vjersko-kulturna manifestacija "Lastavica 2016"

Piše: E. M.
Detalj sa današnje konferencije (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Detalj sa današnje konferencije (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U prostorijama Muftiluka zeničkog danas je glavni imam Jakub ef. Salkica zvanično otvorio vjersko-kulturnu manifestaciju "Lastavica 2016".

Lastavica svake godine okupi hiljade vjernika na tromeđi zeničke, zavidovićke i kakanjske općine gdje uz vjersko-kulturni sadržaj obilježe tradiciju dugu više stotina godina.

Jakub ef. Salkica na današnjoj konferenciji je kazao kako je novina ove godine tribina za žene koja će biti održana u četvrtak 4. augusta u 19 sati u atriju Sultan-Ahmedove medrese u Zenici, dok će u petak na vrandučkoj tvrđavi biti održana večer Kur'ana. U subotu će od 19 sati u bivšem Domu Armije u organizaciji BZK Preporod biti održana predstava "Na Božijem putu".

"Naš program se zove 'Priča o Bosni' u kojoj ćemo predstaviti našeg bh. pisca Ahmeda Muratbegovića kroz predstavu u tri čina koja će biti predstavljena na ovogodišnjem programu 'Lastavica 2016'", kazala je Amna Sofić u ime BZK Preporod.

Na platou Lastavice u subotu i nedjelju bit će održana centralna manifestacija obilježavanja Lastavice. Vjerski program uz mevlude i zikr obilježit će subotu, dok će u nedjelju biti održan program sportskih aktivnosti te vjerski program na kojem će biti podijeljena priznanja te proučena lastavička dova.