BiH
0

Zenica: Odgođen početak školske godine u školama uništenim u poplavama

Anadolija
Nova školska godina u Zeničko-dobojskom kantonu, u kojem su područja najteže pogođena majskim poplavama počet će 1. septembra za sve osim u školama koje nisu sanirane nakon poplava, izjavio je danas kantonalni ministar obrazovanja Mirko Trifunović.

U školama u mjestima pogođenim katastrofalnim poplavama i klizištima nastva će biti odgođena do sanacije školskih zgrada i putnih komunikacija koje bi trebale omogućiti sigurno i nesmetano odvijanje nastave, kao i nesmetano i sigurno putovanje učenika od njihovih kuća do škola i nazad.

Nastava počinje 1. septembra u 62 osnovne i 30 srednjih škola, izuzev u školama u Općini Maglaj, odnosno u Osnovnoj školi Maglaj, područnim školama u Liješnici, Tujnici i Bradićima, Prvoj osnovnoj školi, područnim školama Kosova, Moševac, Ravne, gimnaziji "Edhem Mulabdić" i Mješovitoj srednjoj školi Maglaj. Na području Općine Zenica, nastava se odgađa u Osnovnoj školi "Ćamil Sijarić", u naseljenim mjestima Kolići i Šerići te se odgađa za učenike iz mjesta Kolići, Starina i Bistrice koji zbog oštećenih putnih komunikacija neće moći dolaziti u školu u Nemili. U Općini Žepče najteža situacija je u Željeznom Polju gdje će se centralna škola obnoviti iz sredstava Crvenog križa Federacije BiH i ta zgrada bi trebala biti završena do subote kako bi učenici mogli početi sa nastavom. 

"Odgađanje nastave je do 15. septembra, odnosno, do okončanja sanacionih radova započetih na školskim zgradama. Odluka se temelji na sigurnosnom aspektu boravka učenika u školama i putnim komunikacijama koje vode od kuća do škola i nazad. U svim ostalim mjestima gdje su ispunjeni uslovi, škola počinje 1. septembra", izjavio je Trifunović.

Postoje i modeli izmijenjenog rada određenih škola prema kojima će učenici koji ne mogu ići na nastavu u svojim školama, nastavu moći pohađati u drugim školama.

"Učenicima iz poplavljenih područja i socijalno ugroženih porodica bit će dodijeljeni i besplatni udžbenici koji će biti nabavljeni iz kantonalnih i federalnih sredstava. Obezbijeđeno je oko 260.000 KM za udžbenike, po kantonalnom programu za učenike od 1-4 razreda, a po federalnom od 4-9 razreda. Osim toga, sanacije škola će podrazumijevati kompletne radove, ne samo na oštećenim dijelovima škola, što su najčešće prizemni spratovi koji su pretrpjeli najviše štete nego i ostatak škola, s obzirom da su nam škole u prosjeku stare oko 40 godina čime bi trebali podići i kvalitet boravka te nastave u školama na jedan viši nivo“, dodao je Trifunović.

Ove školske godine u osnovnim školama u ZDK je 30.423 učenika, što je za 20 učenika više od prošle godine, a od toga je prvačića 3.450. U srednje škole upisano je 17.006 učenika, što je za 250 učenika manje u odnosu na prošlu godinu.