BiH
24

Zenica: MUP ZDK realizovao kampanju "Biraj život bez oružja"

Klix.ba
U okviru kampanje "Biraj život bez oružja", koju provode policijske agencije na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, Zenica je bila središte aktivnosti koje su provedene u okviru ove kampanje.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Sa početkom u 14 sati u sali Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona održan je okrugli sto u formi otvorenog dijaloga na temu "Biraj život bez oružja", koji je imao za cilj jačanje svijesti o opasnostima posjedovanja nelegalnog malog oružja i lakog naoružanja u domaćinstvima u Bosni i Hercegovini.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

"U sklopu naznačenih aktivnosti u Zenici su danas od 11 do 13 sati na glavnim trgovima bila postavljena dva štanda na kojim su na veoma kreativan način predstavljene simulacije istraga i uviđajnih radnji na mjestu zločina. Ove postavke simbolički predstavljaju situacije u kojima je došlo do zloupotrbe oružja sa tragičnim posljedicama, kao i sve opasnosti od korištenja vatrenog oružja", poručili su iz Ureda policijskog komesara MUP-a ZDK.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

U direktnim komunikacijama, građanima je pojašnjeno šta postavke predstavljaju, a cilj naznačenih aktivnosti je bio da se stanovništvo detaljno informiše o Zakonu o amnestiji, koji omogućava svim građanima da oružje i minsko-eksplozivna sredstva koja imaju u nelegalnom posjedu bez ikakvih sankcija predaju policiji.

Partneri kampanje "Biraj život bez oružja" bile su UNDP, UNICEF, OSCE misija u BiH, Vlada Velike Britanije te Međunarodni komitet Crvenog križa.