BiH
0

Zenica: Jednomjesečni pritvor za Austrijanca Karla Seisera

FENA
Sudija za prethodni postupak Općinskog suda u Zenici Stanko Blagić danas je odlučujući o prijedlogu Kantonalnog tužilaštva u Zenici od 14.11.2007. godine za određivanje mjere pritvora, u krivičnom predmetu protiv osumnjičenog Karla Seisera, donio takvu odluku.

Naime, zbog postojanja osnovane sumnje da je Seiser počinio krivično djelo protiv bezbjednosti saobraćaja, a nakon saslušanja osumnjičenog i njegovog branioca, donio rješenje kojim se Karlu Seiseru, rođenom 1954. godine, iz Beča određuje pritvor u trajanju od mjesec dana.

U obrazloženju svoje odluke, sudija Blagić naveo je da postoji opravdana bojazan da bi svojim boravkom na slobodi, Karl Seiser mogao pobjeći, čime bi postao nedostupan organima krivičnog gonjenja BiH.

Pritvor osumnjičenom Seiseru može trajati najduže do 08.12.2007. godine do 16 sati.

Seiser je 8. novembra oko 16 sati na putu M-17, u naselju Blatuša kod Zenice, upravljajući vozilom peugeot skrivio udes u kojem je život izgubila Safeta Ibrić, rođena 1966. godine iz Zavidovića.

Iz Kantonalnog tužilaštva ZDK-a ranije je saopćeno, da se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju od 10 godina ili teža kazna.