BiH
40

Zenica: Ja-sin, fatihe i cvijeće za šehide i poginule borce

Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Odlukom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava se kao Dan šehida, a tim povodom danas je na spomen-obilježju Kameni spavač i mezaristanu na Prašnicama odata počast poginulim borcima i šehidima Zenice.

Na spomen-obilježju Kameni spavač u Zenici okupilo se više desetina Zeničana koji su polaganjem cvijeća i fatihom odali počast šehidima Zenice. Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Zenica Jakub ef. Salkica je istakao da Medžlis godišnje ima oko 30 manifestacija u okviru kojih se odaje počast šehidima Zenice.

"U okviru ovogodišnjeg protokola obilježavanja, Medžlis islamske zajednice Zenica u saradnji sa organizacijama u gradu Zenica na samom početku počast će odati šehidima na spomen-obilježju Kameni spavač, a potom i na kaburistanu na Prašnicama. Također, nakon toga je planirano da se organizuje prijem za porodice šehida, poginulih boraca i Zlatnih ljiljana, a pred podne-namaz proučit će se i hatmeska dova za hatmu koju su proučili imami zeničkog medžlisa. Svakako da se svakodnevno prisjećamo i trebamo prisjećati sinova Bosne i Hercegovine koji su svojim životom svjedočili vjeru. Medžlis svake godine organizuje oko 30 manifestacija odavanja počasti šehidima, a svaki džemat, na dan pogibije šehida učenjem mevluda oda počast", kazao je Salkica.

Nakon polaganja cvijeća, učenja dove i fatihe na spomen-obilježju Kameni spavač uslijedila je posjeta mezaristanu na Prašnicana, gdje je učenju Ja-sin-a, dove, fatihe i polaganju cvijeća prisustvovalo više stotina Zeničana.