Izvedene dvije vježbe
1

Zenica: Gorska služba demonstrirala spašavanja

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Danas je u centru grada Zenice Gorska služba spašavanja demonstrirala spašavanje povrijeđenih sa zgrade, a veliki broj građana se okupio kako bi pogledali pokazne vježbe spašavanja.

U toku ovog dešavanja, prikazane su dvije vježbe: spuštanje povrijeđenog sa lomovima ruku i frakturom vrata, te spuštanje imobilisane osobe u korpi.

"Danas smo odlučili da građanima pokažemo ovu vrstu spašavanja sa uslovima kakvi su u našoj državi. Nije bitno snijeg ili kiša, naše je da odradimo posao. Među spašavanjima bude i onih zadataka spašavanja sa zgrada ili nekih drugih visinskih objekata, pa smo na ovaj način odlučili pokazati kako se to izvodi.", izjavio je Enis Šikalo, član Gorske službe spašavanja.

Na demonstraiciji spašavanja Gorske službe okupio se veliki broj građana koji su aplauzima nagrađivali njihove podhvate i uspješan završetak demonostracije.

"Imamo ekipe koje rade na vodenim površinama, na planinskim predjelima ali i one koji su eksperti za ovakve podhvate.", zaključio je Šikalo, te se uputio daljem toku demonstracije vježbi spašavanja.

Članovi GSS-a vježbe su izvodili sa zgrade visine od oko 30 metara.