Završeni radovi
130

Zenica dobila prvi kružni tok, vozači zadovoljni

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Radovi na prvoj fazi glavne gradske magistrale počeli su 26. marta, a sinoć je u ponoć Zenica dobila svoj prvi kružni tok, kod Lamele.

Na ovom mjestu su, prije izgradnje kružnog toka, bili postavljeni semafori, koji su otežavali protok vozila i u saobraćajnoj špici stvarali najveće probleme.

"Završni sloj je urađen, horizontalna signalizacija je ocrtana i to je to. Ono što nam je ostalo je da posadimo travu i cvijeće na mjesta gdje je to predviđeno i time smo završili rad na ovom dijelu saobraćajnice", izjavio je jedan od radnika.

Većina vozača i građana Zenice smatra da je ovo pravi potez na ovoj dionici.

Izgradnja kružnog toka je u okvriu prve faze izgradnje glavne gradske magistrale, koja prolazi kroz centar Zenice, dužine 3,25 km, a njena vrijednost je oko 23 miliona KM. U okviru istog projekta u toku su i radovi na proširenju saobraćajnica u ulici Aska Borića, a iz izvršne agencije za realizaciju projekta GGM i iz Općine Zenica obavještavaju sve učesnike u saobraćaju da će u sklopu predviđenih aktivnosti na rekonstrukciji raskrsnica Drveni most i Babina rijeka, 05. juna 2012. godine biti izvođeni radovi.

Radovi uključuju skidanje semaforske signalizacije i stubova javne rasvjete, kao i postavljanje gradilišne saobraćajne signalizacije, kojom će se omogućiti kružni tok saobraćaja. U popodnevnim satima istog dana očekuje se da raskrsnice Drveni most i Babina Rijeka profunkcionišu kao kružne raskrsnice do daljnjeg.

Učesnici u saobraćaju i pješaci mole se za strpljenje, razumijevanje i poštivanje signalizacije, te maksimalno korištenje alternativnih putnih pravaca u cilju smanjenja saobraćajne gužve.