BiH
0

Zenica dobila nove displeje, stari ugašeni, a s njima u penziju ide i čovjek koji ih je održavao

Piše: E. Mehić
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na mjestu gdje su prije nešto više od mjesec dana ugašena tri zenička displeja, koja su pokazivala datum, sat i temperaturu, od danas su u funkciji moderniji LED displeji koje je postavila sarajevska firma Dvokut.

Sa zgrade Union-banke u Zenici prije nešto više od mjesec dana skinuta su tri stara displeja, a njihov 30-godišnji rad svečano je ugasio 61-godišnji Enver Maglić koji je radio na njihovom održavanju.

Maglić je za Klix.ba kazao kako su Zeničanima proteklih dana nedostajali displeji, te da su ga brojni sugrađani pitali kada će novi displeji biti pušteni u funkciju.

"Mnogi su me pitali šta je sa displejima i kad će biti novi postavljeni, jer su se Zeničani navikli na njih, odnosno na to da na jednom mjestu pogledaju i vrijeme i temperaturu, a i datum", izjavio je Maglić, te dodao:

"Sticajem okolnosti uz svoj posao koji sam imao u Elektroprivredi, radio sam i na održavanju tri zenička displeja i to punih 30 godina. Sada mi još ostaje godišnji odmor i idem u penziju".

Maglić je istakao da nije bilo jednostavno održavati displeje, te da je kvar lifta predstavljao najveći problem.

"Nešto prije rata zenički displeji su pokazivali i koncentraciju sumpor-dioksida tako da smo svaka dva sata morali ažurirati podatke. Nekada se dešavalo da danima lift nije radio i onda sam morao pješke da se penjem na 17. sprat i to svaka dva sata kako bi upisao nove podatke zagađenosti", kazao je Maglić.

Naravno, održavanje displeja je bilo jako opasno i teško da je mogao naći partnera koji bi zajedno sa njim zamijenio sijalice na displeju.

"Bilo je veoma nezgodno. Rijetko ko je smio da se upusti na to da "visi" na displeju koji se nalazi na visini od preko stotinu metara, a prilikom zamijene sijalica ili bilo kojeg drugog vida održavanja, nije smio niti jedan kamenčić da padne sa zgrade kako neko ne bi stradao. Imao sam problema sa asistentima, ali momci iz Gorske službe spašavanja su smogli snage da odrade taj posao kako treba", izjavio je Maglić te dodao da je uvijek bio zagovornik nove tehnologije i da se nada da će novi displeji obavljati funkciju bolje od starih.

Novi displeji imaju mogućnost emitovanja utakmica, Općina donosi zadnju riječ

Nova dva displeja dimenzija 6,4 x 4 metra montirani su na mjestu starih displeja, a okrenuti su u pravcu Željezare i centra grada.

Prema riječima uposlenika firme Dvokut, koji su danas poslijepodne displeje i zvanično pustili u funkciju, osim informacija o datumu, satu i temperaturi, bit će prikazivane i informacije o zagađenju zraka prašinom, azotnim oksidima, sumpor-dioksidom, benzolom, ozonom, a podaci će se ažurirati svakih sat vremena.

Na novim displejima bit će moguće i emitovanje videosadržaja, kao što su prijenosi utakmica te reklamni spotovi, no šta će i na koji način biti prikazivano na displejima, odredit će zaduženi uposlenici u Općini Zenica.

"Displeji će prikazivati podatke sa tri mjerne stanice iz Radakova, Tetova i centra Zenice, a Općina će odlučiti da li će podaci u isto vrijeme biti prikazivani ili naizmjenično.Također, postoji i mogućnost emitovanja utakmica i slično, displej ima i taj mod, no to sve ostaje na razmatranju kod Općine. Podaci se neće moći modifikovati, a automatski će se prenositi od mjernih stanica do računarskog centra u Općini Zenica, gdje će biti urađena njihova validacija, a potom i samo emitovanje na displejima", kazao je za Klix.ba zaposlenik firme Dvokut, Emir Hurem.

Stanovnici mjesnih zajednica Brist i Zmajevac bez mogućnosti informisanja o zagađenju

Predsjednik Mjesne zajednice "Brist" Hasan Kreho, proteklih dana javnost je upozorio na činjenicu da je sa dva instalirna displeja uskraćena mogućnost informisanja stanovnika MZ "Brist" o podacima koji će biti prikazivani.

Kreho je dodao da je jedan od najzagađenijih dijelova Zenice i Travnička ulica gdje se nalai Metalurški institut koji mjeri parametre zagađenja zraka.

"Građani iz MZ Brist su shvatili da su prevareni, kada su vidjeli da će biti montirana samo dva nova displeja, a ne tri kao što su prije bila. Displej neće biti postavljen u pravcu prema MZ Brist m,nego u dva pravca: prema zgradi Lamela i prema Kamenom mostu. Naglašavam da je jedan od najzagađenijih dijelova grada Zenice i ulica Travnička cesta, gdje se nalazi i Metalurški institut koji mjeri parametre zagađenja zraka. Građani MZ Brist msu životno zainteresirani za podatke kvaliteta zraka, a koji će biti mjereni i na mjernom mjestu Institut u ulici Travnička cesta. Na teritoriji MZ Brist nalazi se i Univerzitet Zenica sa svim fakultetima i Rektoratom. Napominjem da bi podatke sa trećeg displeja mogli vidjeti i građani iz Mjesne zajednice Zmajevac", stoji u saopćenju za javnost predsjednika Savjeta MZ Brist, Hasana Krehe.

Kreho dodaje da nije poznato zašto načelnik Zenice Husejin Smajlović i savjetnik za ekologiju Muhamed Pašić ne žele da instaliraju i treći displej.

"Napominjem da ima prostora i mogućnosti za instaliranje i trećeg displeja na terasi 17. sprata solitera u Ulici Islambegovića put 5A. Kad smo iz Mjesne zajednice Brist vidjeli da smo prevareni, odmah smo reagovali dopisom prema nadležnoj Službi za komunalne poslove i ekologiju 19. augusta 2013. godine", naveo je Kreho.