BiH
13

Zenica: Dan pobjede nad fašizmom je najveći dan u historiji čovječanstva

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na spomen-obilježju "Papirna" u Zenici danas je obilježen 9. maj, Dan pobjede nas fašizmom.

Na skupu kojim je obilježen Dan pobjede nad fašizmom poručeno je da 9. maj predstavlja jedan od najvećih datuma u historiji svijeta koji je donio spas čovječanstvu.

"Danas smo se okupili da obnovimo sjećanja i sačuvamo od zaborava borce čija je mladost prekinuta fašističkom rukom", izjavili su organizatori na današnjem događaju.

Predstavnici Njemačke su tog dana potpisali kapitulaciju, a nakon žestokih borbi fašističke snage kod Dravograda našle su se u partizanskom obruču nakon čega su 15. maja 1945. godine bile prisiljene na predaju.

Prilikom borbe zarobljeno je 120.000 pripadnika Trećeg rajha i njihov general kao i 50.000 domaćih izdajnika. Fašizam je u Drugom svjetskom ratu odnio preko 55 miliona života među kojima i 400.000 života najboljih sinova i kćeri Bosne o Hercegovine.

"Nažalost, pobjedom fašizma nije umrla ideja o njemu na ovim prostorima. Njegove stravične posljedice su pokazane u agresiji na BiH od 1992. do 1995. godine. Da bi se danas pobijedio potrebno je da aktuelna vlast uradi sve kako bi pronašla i uhapsila sve počinitelje ratnih zločina", kazao je predsjednik Udruženja antifašista NOR-a Zenica Rašid Isaković.

Nakon govora na spomen-obilježje su cvijeće položili predstavnici Grada Zenice, Udruženja antifašista boraca NOR-a, SABNOR ZDK, te brojne druge političke stranke.