BiH
258

Zenica: Bugojanci i Zeničani zajedno na Maršu mira

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Sa spomen-obilježja Kameni spavač u Zenici danas je prema Nezuku krenula grupa od sedam ljudi koji će učestvovati u Maršu mira, a svoje putovanje su počeli prije tri dana iz Bugojna.

Petorici Bugojanaca danas su se pridružila i tri Zeničanina koji će zajedno nastaviti pješačiti do Nezuka, odalke će 8. jula više od pet hiljada učesnika iz cijelog svijeta pješačiti putem spasa do Srebrenice. Učesnici su prije polaska iz Zenice položili cvijeće na spomen-obilježje Kameni spavač, nakon čega su se oprostili od rodbine i prijatelja.

Salko Drugan iz Bugojna po treći put učestvuje u Maršu mira, a po prvi put su krenuli iz Buosvače do Nezuka.

"Ovo je treći put da učestvujem u Maršu mira, ali prvi da idemo iz Bugojna do Nezuka, a zatim do Potočara. Krenuli smo prije tri dana, prve noći smo noćili u Novom Travniku, preksinoć u Preočici, a sinoć smo prisustvovali iftaru u Zenici gdje smo i noćili te ćemo danas krenuti sa trojicom Zeničana ratnim stazama prema Nezuku", kazao je 58-godišnji Salko Drugan.

Jusuf Čatić je sedam puta učestvovao u Maršu mira, a danas mu je četvrti put da pješke ide iz Zenice.

"Ja Istočnu Bosnu osjećam u srcu i jednostavno svake godine se odlučim da učestvujem u Maršu mira. Ovoga puta su bile neke smetnje da neće biti odlaska iz Zenice, ali eto, nas trojica Zeničana smo se sabrali i hvala Bogu idemo sa Bugojancima na ovaj put. Problem nam mogu predstavljati siline samo, koje će nam možda promijeniti i putanju kretanja, a žuljevi su već navika", izjavio je Čatić.

Učesnici su još dodali da problem postačima predstavljaju velike vrućine, ali da uz veliku volju oni koji poste izdrže uprkos i velikim poteškoćama u putu.

Najmlađi učesnika pohoda iz Zenice je 21-godišnji Sefer Velić koji po prvi put učestvuje u Maršu mira.