BiH
0

Zenica: Bosansko narodno pozorište svečano pustilo u rad lift za osobe s invaliditetom

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici danas je svečano u rad pušten lift za osobe s inavliditetom, čime je omogućen nesmetan i individualan pristup zeničkom pozorištu za pomenutu kategoriju društva.

Projekat vrijedan 70.000 KM vrijedi mnogo više u gradu gdje je osobama s invaliditetom bio onemogućen pristup evropskim predstavama i koncertima velikih muzičkih zvijezda. Direktor BNP-a Hazim Begagić je kazao kako je zeničko pozorište dragulj BiH koje pruža izvanredne uslove, ali 38 godina postojale su barijere za osobe s invaliditetom.

"Pronalazili smo načine, ali sve su to bila slaba rješenja dok ideja nije došla iz civilnog sektora Udruženja paraplegičara i osoba oboljelih od dječije paralize, Udruženja ratnih vojnih invalida i drugih, a potom su se u projekat uključili Kanton i grad Zenica koji su omogućili da se ovaj projekat realizira", izjavio je Begagić te dodao da se nada da će u narednim predstavama i sadržajima u BNP-u biti sve veći broj izuzetno značajnih krugova publike osoba s invaliditetom.

Begagić je još kazao kako je sada obaveza BNP-a da omogući pristup osoba s invaliditetom i u nižim redovima u Plavoj sali, a ne samo u posljednjim, kao i drugim salama u kojima se odvijaju kulturno-umjetnički sadržaji.

Predsjednik Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica Harun Aliefendić je kazao kako je današnji događaj od velike važnosti za sve osobe s invaliditetom.

"Moramo pomenuti da smo naišli na razumijevanje svih nivoa vlasti, gradskih i kantonalnih, kao i udruženja, koji su aktivno učestvovali u realizaciji projekta. Očekuju nas novi projekti koji su vezani za poboljšanje života i standarda osoba s invaliditetom da im omogućimo ravnopravan način života u društvu", dodao je Aliefendić.

Lift za osobe s invaliditetom svečano je otvorio premijer Vlade Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević koji je kazao kako je današnja prilika bila ujedno i prilika da pogleda u kakvom se stanju nalazi BNP te šta je potrebno obnoviti kako bi zgrada bila uslovna za sve potrebne funkcije.