BiH
208

Zenica bogatija za još 588 diplomanata i 70 magistara

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Univerzitet u Zenici danas je ispratio još jednu generaciju diplomanata i magistra koji su položili svečane zakletve.

Današnjim svečanim dodjelama diploma i manifestacijom u Gradskoj areni u Zenici ujedno je obilježena i 15. godišnjica Univerziteta u Zenici koji je danas ispratio još 588 diplomanata i 70 magistara.

Promociju je otvorio rektor Univerziteta u Zenici Dževad Zečić uz riječi: "Univerzitet je prošao dvije faze eksterne evaluacije, a prošle godine ga je zvanično akreditovalo kantonalno ministarstvo. Pozivamo vas da nastavite vaše obrazovanje na našem univerzitetu, da ne okončate svoje obrazovanje i ne ugasite svoju žeđ za znanjem".

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević je kazao da ispred sebe vidi budućnost ove države.

"Danas vidim da nismo napravili grešku kada smo prije 15 godina formirali Univerzitet u Zenici", dodao je Galijašević.

Nagrade rektora Univerziteta dobili su apsolvent I ciklusa studija Politehničkog fakulteta Nermin Redžić sa prosjekom 9,71, te Dženana Bećirhodžić i Erna Tutić, studentice II ciklusa Fakulteta za metalurgiju i materijale, sa prosjekom 10.

"Čast mi je stati ispred vas. Današnji dan ćemo pamtiti kao prekretnicu u našem životu. Koristim priliku da se u svoje ime i ime svih diplomanata zahvalim profesorima Univerziteta koji su nam pomogli da budemo korisnik članovi društva. Ova diploma je potvrda da ste i vi uspjeli", kazala je Tutić.

Povelje dekana Fakulteta za metalurgiju i materijale dobili su Anesa Ključanin, Fatima Baltić, Dženana Smajić, Amna Hodžić i Sumeja Hibović, dok su ispred Mašinskog fakulteta Povelje dekana dobili Amila Brkić i Amna Bajtarević. Ispred Filozofskog fakulteta Povelje dekana dobili su Ajla Begić, Berina Mrkaljević, Jelena Šljivić i Belma Beriša.

Najbolji ekonomisti u protekloj akademskoj godini bili su Emira Bektaš, Mediha Karić, Nermana Mahmić, Haris Hodžić i Dženita Trako.

Povelje dekana Pravnog fakulteta dobili su Ajna Spahić, Anis Maličbegović, Belmin Mašić i Admira Fetić. Iz Zdravstvenog fakulteta Povelje dekana su dobili Berina Isaković, Nedžla Međuseljac i Izeta Bosankić, dok su ispred Politehničkog fakulteta Povelju dekana dobili Sakib Bitić i Nermin Redžić.

Najbolji studenti Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici u protekloj akademskoj godini bili su Amra Dizdar, Berina Mehić, Azra Halilović i Anida Dudić.

"Radujem se činjenici da sam završila prvi ciklus akademskog obrazovanja i stekla diplomu diplomiranog socijalnog pedagoga. Posebno me radošću i optimizmom ispunjava činjenica da je premijer Zeničko-dobojskog kantona gospodin Miralem Galijašević obećao podršku na putu našeg profesionalnog studiranja kao i ponovo aktualiziranje rada interresorne grupe za rješavanje profesionalnog statusa socijalnog pedagoga", kazala je Dudić po prijemu diplome.

Čitav događaj ukrasio je događaj zajedničkog bacanja kapica u zrak čime su diplomanti proslavili završetak studija.