BiH
23

Zenica: 39 djece primljeno u bolnicu zbog trovanja hranom

Piše: M. N.
Kantonalna bolnica u Zenici (Foto: Klix.ba)
Kantonalna bolnica u Zenici (Foto: Klix.ba)
U Kantonalnu bolnicu Zenica primljeno je 39 djece koji su štićenici Javne ustanove "Dom porodica" Zenica zbog trovanja hranom. Kako nam je rekao direktor ove ustanove Branko Dilber, djeca se osjećaju mnogo bolje i nema novih slučajeva.

"Od 110 djece 39 ih je hospitalizovano. Oni su sada dobro, a mi ćemo u narednim danima utvrditi kako je došlo do ovoga", rekao je Dilber.

Zbrinjavanje djece na Odjelu za zarazne bolesti i nejasna febrilna stanja Kantonalne bolnice Zenica počelo je u nedjelju.

"Do jutros je ukupno primljeno 39 pacijenata zbog trovanja hranom. To su djeca školskog uzrasta, osnovna i srednja škola iz J.U. 'Dom porodica'. Prema izjavi šefice Odjela za zarazne bolesti i nejasna febrilna stanja, djeca nisu životno ugrožena. Imali su simptome povraćanja, proljeva i temperature. U toku je terapijski i dijagnostički tretman prema kliničkoj slici. Nadležna Higijenska epidemiološka služba utvrdila je da je riječ o salmoneli", rekla je za Klix.ba Aida Buro, portparolka Kantonalne bolnice Zenica.

U J.U. "Dom porodica" smješteno je 110 djece bez roditeljskog staranja.