BiH
0

Ženeva: Ivanić na prvom zasjedanju Vijeća UN-a za ljudska prava

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić sudjeluje u radu prvog zasjedanja Vijeća UN-a za ljudska prava u Ženevi od 19. do 30. juna.

Nakon jučerašnje ceremonije, danas se održava segment na visokom nivou na kojem se ministar Ivanić obratio prisutnima prigodnim govorom.

On je čestitao predsjedniku Vijeća za ljudska prava i državama članicama, koje su 9. maja ove godine u Njujorku izabrane u članstvo, uspješan početak rada na razvoju najviših standarda ljudskih prava.

Izjavio je da se delegacija BiH u potpunosti pridružuje izjavi ministra vanjskih poslova Austrije uime Evropske unije. Osvrnuo se i na situaciju u domenu ljudskih prava u BiH, koja je danas mnogo povoljnija nego unazad dvije-tri godine.

On je naglasio da je uspostavljena znatno efikasnija uprava i osnovni pravni okvir u procesu harmonizacije zakona u skladu s acquis communautaire. Vlasti BiH će na svim razinama poduzeti potrebne mjere u cilju zaštite i poboljšanja socijalno-ekonomskog položaja svih nacionalnih manjina u BiH, a naročito Roma kao najveće i najranjivije manjinske populacije, kazao je šef bh. diplomacije.

Postignuti su također značajni rezultati u rješavanju problema izbjeglica i raseljenih osoba, posebno na smanjenju broja interno raseljenih, i u tom smislu BiH je učinila dodatni napor na implementaciji zaključaka Sarajevske deklaracije kako bi na regionalnom osnovu riješila to pitanje.

Ministar Ivanić je na kraju svog izlaganja upoznao prisutne kako je BiH do sada ispunila brojne važne međunarodne obaveze iz domena ljudskih prava te da će nastaviti svoju opredijeljenost poštivanju ljudskih prava i sloboda, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.