BiH
0

Ženeva: BiH na plenarnom zasjedanju Vijeća za ljudska prava UN-a

Sarajevo-x.com
Na marginama Sedmog zasjedanja Vijeća za ljudska prava UN-a, koje je počelo 3. marta 2008. godine u Ženevi, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj imao je danas odvojene susrete sa ministrima vanjskih poslova Kube, Luksemburga, Srbije i Crne Gore.

Ministar Alkalaj je informirao ministra vanjskih poslova Republike Kube Felipe Pérez Roque-a o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu, te o aktivnostima koje BiH poduzima na postizanju dvaju strateških vanjsko-političkih ciljeva: članstva u Evropskoj uniji i NATO savezu. Upoznao je sagovornika sa napretkom što ga je naša zemlja postigla na području reformskih procesa, uključujući i oblast ekonomije, kao što je porast GDP-a, vrlo mala stopa inflacije, te veliki priliv direktnih stranih investicija.

Sagovornici su izrazili spremnost za unaprjeđenje bilateralne saradnje putem razmjene posjeta i saradnje dvaju ministarstava vanjskih poslova. Izraženo je zadovoljstvo predstojećom posjetom delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Kubi, te konstatovano da je potrebno ubrzati proceduru usaglašavanja i zaključivanja Protokola o saradnji. Ministri Alkalaj i Roque su razmijenili pozive za posjete u cilju daljeg unaprjeđenja odnosa.

S obzirom da Kuba predsjedava Pokretom nesvrstanih razgovarano je i o predstojećem ministarskom sastanku između dva samita, što će se održati polovinom ove godine u Teheranu, te o sastanku na vrhu Pokreta nesvrstanih planiranom u Egiptu u septembru 2009. godine.

U razgovoru sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Velikog Vojvodstva Luksemburga Jean Asselborn-om ministar Alkalaj je informirao o napretku što ga je BiH postigla u okviru reformskih procesa u cilju napredovanja ka euro-atlantskim integracijama, pozitivnoj reakciji država članica NATO saveza na Prezentacijski dokument Individualnog partnerskog akcijskog plana (IPAP), te izrazio optimizam da će BiH vrlo brzo potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Dogovorena je posjeta ministra Asselborna Bosni i Hercegovini u toku ove godine.

U odvojenim susretima sa ministrima vanjskih poslova Republike Srbije i Republike Crne Gore Vukom Jeremićem i Milanom Roćenom razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te u Srbiji i u Crnoj Gori, kao i o novonastaloj situaciji u regionu Zapadnog Balkana. Ministar Alkalaj je upoznao ministre Jeremića i Roćena sa napretkom koji je BiH postigla u reformskim procesima, te izrazio nadu i želju za daljnjim napredovanjem država Zapadnog Balkana na euro-atlantskom putu.