BiH
3

Žene u zakonodavnim tijelima: Komisija nije podržala Nacrt izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije podržala Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Izbornog zakona BiH, koji je pripremljen u Komisiji.

Članovi Komisije razmatrali su nacrt ovog zakona kao i dokument Sarajevskog otvorenog centra "Prijedlozi za unaprjeđenje Izbornog zakona BiH s ciljem većeg učešća žena u zakonodavnim/predstavničkim tijelima", kojim je predlagano da se u okviru izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH pristupi i izmjeni odredaba koje reguliraju ravnopravnu političku participaciju žena i muškaraca.

Jedna od predloženih izmjena predviđala je da "svaka kandidatska lista ima jednak broj kandidata muškog i ženskog spola koji se na cijeloj listi raspoređuju naizmjenično".

Između ostalog, bilo je predloženo i to da "ako mandat kandidata političke stranke ili koalicije prestane u skladu s odredbama člana 1.10. ovog zakona, mandat se dodjeljuje sljedećem kandidatu manje zastupljenog spola u tom zakonodavnom organu s liste iste izborne jedinice, u skladu sa članom 9.8. stav (2) ovog zakona".

Izvršni direktor Sarajevskog otvorenog centra Saša Gavrić je kazao da su ovaj dopis uputili i Interresornoj radnoj grupi za izmjenu izbornog zakonodavstva koja, po njegovim riječima, nije podržala ovaj prijedlog.

Član Komisije Sadik Ahmetović je tokom diskusije naglasio stav da trebaju naći formulu koja će precizno omogućiti da žene potpuno budu izjednačene kroz Izborni zakon.

"Mislim da trebamo tražiti formulu kako ćemo to trajno, jasno i nedvosmisleno definirati da imamo potpuno isti status muškaraca i žena", naveo je Ahmetović.

Član Komisije Saša Magazinović podržava stav da svaka kandidatska lista ima jednak broj kandidata muškog i ženskog spola, međutim, "nakon što građani daju svoj sud o svakom kandidatu pojedinačno, ne podržavam nikakvu zakonsku gimnastiku kojom će se mišljenje javnosti mijenjati".

"Predloženi koncept neću podržati zato što se njime prekraja volja birača i on je diskriminatoran prema svim kandidatima. Broj glasova na izborima, po našem sadašnjem modelu, je jedino mjerilo šta birači misle o nekom kandidatu, i u tom smislu ovo ne podržavam", istaknuo je Magazinović.

Članica Komisije Diana Zelenika slaže se s tim da se ne smije "diskriminirati i eliminirati volja birača".

Predsjedavajući Komisije Mirsad Isaković je ustvrdio da "žene nisu dovoljno zastupljene, to je sigurno".

Na današnjoj sjednici usvojen je Izvještaj o radu Komisije za 2015. godinu, te Orijentacioni radni plan za 2016.