Osmomartovska konferencija
0

Žene su pravi heroji bh. društva i trebamo ih slaviti svaki dan

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com (Foto: F. K./Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Povodom obilježavanja 8. marta, Međunarodnog dana žena, danas je u Sarajevu održana konferencija posvećena učešću mladih žena na pozicijama donošenja odluka, koju su organizirali NATO- štab u BiH, Ambasada SAD-a u BiH i Agencija za ravnopravnost spolova BiH.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić je, čestitajući ženama u BiH 8. mart, izrazio nadu da će se ozračje 8. marta prenijeti na svaki dan u godini "kako bi naše žene imale jednaka prava i mogućnosti s muškarcima“.

Nadam se, dodao je, da će idući mandat moje mjesto ministra za ljudska prava obnašati jedna žena.

"Moramo pokazati svi više odgovornosti i osjetljivosti. Mislim da su žene jednako sposobne kao i muškarci“, kazao je ministar Ljubić.

Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić je kazala da ne možemo biti zadovoljni da u Vijeću ministara BiH nema nijedna ministrica.

"Imamo u ovom sazivu pet žena zamjenica ministra, što je pomak u odnosu na raniji saziv, u RS-u imamo pet i u Vladi FBiH samo jednu“, kazala je.

Ona je pozvala i medije da tokom predizbornih kampanja promoviraju žene političarke, tako da postanu "vidljivije“.

"Što se tiče zakonodavnih tijela, tu smo evropski prosjek. Prosječno u svim zakonodavnim tijelima imamo oko 21 posto žena“, kazala je Filipović-Hadžiabdić.

Prema njenim riječima, Agencija za ravnopravnost spolova i nadležna parlamentarna komisija su zajedno izradili prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona radi povećanja broja žena.

"Bitno je, na neki način, pokrenuti i političke partije da poštuju Zakon o ravnopravnosti spolova. Imamo legislativu, ali svijest naših političara mora da se mijenja“, kazala je Filipović-Hadžiabdić.

Zamjenik komandanta NATO-štaba brigadir dr. John Andreas Olsen je kazao da je svrha NATO-a mir i sigurnost.

"NATO je ovdje da bi se osigurao mir i sigurnost. Vjerujemo da, kada je u pitanju postizanje sigurnosti, moramo uključiti sve slojeve društva, sve pripadnike društva, a to podrazumijeva i muškarce i žene“, kazao je Olsen.

Tako da, dodao je, ukoliko želimo donijeti najbolje moguće odluke, potrebno je da imamo učešće žena na svim nivoima donošenja odluka.

Visoki predstavnik Valentin Inzko je kazao da su žene pravi heroji ovog društva u BiH, te da one nose veliki teret.

"Mislim da 8. mart ne bi trebao samo da se obilježava 8. marta, nego cijelu godinu. Treba da ih se više poštuje i treba da u budućnosti bude procent recimo 50 posto žena u politici“, kazao je Inzko.

Ambasador SAD-a Patrick Moon je rekao da je američka ambasada povećala svoje aktivnosti u BiH da promovira što je veći mogući angažman žena u svim segmentima društva.

"Iako shvatamo da je 8. mart vrlo važan dan da se oda priznanje ženama i njihovim postignućima, mi ćemo jedino uspjeti da promoviramo ulogu žena u društvu ako i preostalih 364 dana provedemo promovirajući njihovu važnu ulogu“, kazao je ambasador Moon.