BiH
0

"Žene Srebrenice": Visokog predstavnika nije briga što su počinioci genocida još na slobodi

FENA
Udruženje građana "Žene Srebrenice" iz Tuzle ocijenilo je danas prijetnju visokog predstavnika Christiana Schwarz-Schillinga da će poduzeti mjere ukoliko Skupština općine Srebrenica usvoji odluku o izdvajanju ove općine iz Republike Srpske kao novo svrstavanje međunarodne zajednice uz one koji su Srebrenicu ubijali od 1992. godine.

Udruženje u saopćenju za javnost navodi kako je ova prijetnja nova potvrda da je zabranjeno svako traženje zaštite prava na život ono malo preživjelih srebreničkih Bošnjaka.

"Žene Srebrenice" podsjećaju visokog predstavnika na odluku Međunarodnog suda pravde kojom je jasno rečeno da je u Srebrenici počinjen genocid.

Mišljenja su da je Schwarz-Schilling "zanemarivanjem ove presude stao na stranu ubica, da ga nije briga što su počinioci genocida još na slobodi, te mu ne pada napamet da traži od vlasti RS-a da se oni procesuiraju".

-Nije ga briga što majke onih nad kojima je učinjen genocid žive ispod svakog nivoa i to svakodnevno suočene s ubicama svoje djece. Nije ga briga što se Srebreničani drugi put iseljavaju, jer žive pod terorom onih koji su učestvovali u počinjenom genocidu, te su im uskraćena sva ljudska i civilizacijska prava, ističu u Udruženju "Žene Srebrenice".