BiH
0

"Žene Srebrenice" u ponedjeljak organiziraju mirni protest u Tuzli

FENA
Tuzla
Tuzla
Predstavnice Udruženje građana "Žene Srebrenice" u ponedjeljak će se, kao i svakog 11. u mjesecu, u znak sjećanja na 11. juli 1995. kada se desio genocid u Srebrenici, okupiti na platou Pinge u Tuzli, odakle će krenuti do Gradske česme, odnosno do Trga žrtava genocida Srebrenice.

Tokom ovih mirnih protesta, od visokog predstavnika i vodećih političkih stranaka, kako se navodi u saopćenju UG "Žene Srebrenice", bit će zatraženo da se sljedeći sastanak o ustavnim promjenama i ustrojstvu policije BiH održi u Memorijalnom centru Potočari (Fabrika akumulatora), s obzirom na to da se tu dogodio genocid koji je počinila vojska i policija RS, što je potvrđeno i presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu.

"Žene Srebrenice" će, također, od međunarodne zajednice i relevantnih institucija zatražiti formiranje jedinstvene policije, napominjući da im u suprotnom ne treba ni Evropa ako će ih čuvati policija koja je počinila genocid nad njihovim najmilijim, kao i da se u pregovore o ustavnim promjenama i ustrojstvu policije uključe i opozicione stranke.