BiH
0

Žene Srebrenice sumnjaju da će Karadžić biti primjereno kažnjen

FENA
U znak sjećanja na 11. juli 1995. godine, kada se dogodio najkrvaviji genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, predstavnice Udruženja građana "Žene Srebrenice" i danas su se okupile u Tuzli kako bi mirnim protestom podsjetile na stradanje Bošnjaka Srebrenice. I ovoga puta upućena je samo jedna, jasna, poruka a to je da žele istinu i pravdu.

Žene Srebrenice komentirale su proces koji se u Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju vodi protiv Radovana Karadžića. Uz istovremeno izražavanje nezadovoljstva što je do danas pronađena tek trećina od oko 10.000 nestalih u Srebrenici, žene Srebrenice napomenule su da se veliki broj zločinaca nalazi na slobodi te da su suđenja uhapšenima nekorektna. Zbog skraćivanja optužnice, žene Srebrenice sumnjaju da će Radovan Karadžić biti primjereno kažnjen.

U mirnoj protestnoj šetnji gradom s transparentima na kojima su ispisana imena žrtava, "Ženama Srebrenice" su se danas pridružile članice tuzlanskog Crvenog križa, ukazujući na to da stradanja u Srebrenici ne smiju biti zaboravljena i da zločinci trebaju odgovarati za to.