BiH
38

Žene Srebrenice poručile iz Tuzle: Odluka o raspisivanju referenduma je nedopustiva

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Članice Udruženja Žene Srebrenice organizirale su danas u Tuzli, kao i svakog 11. u mjesecu, mirnu protestnu šetnju u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada se dogodio genocid u Srebrenici.

I ovaj put okupljanje učesnika počelo je tačno u 12 sati na Pingi, odakle je kolona glavnom gradskom saobraćajnicom krenula prema Trgu žrtava genocida Srebrenice u Tuzli.

Predsjednica Udruženja Žene Srebrenice Hajra Ćatić još jednom je podsjetila na sporost procesa identifikacije i ekshumacije žrtava.

"Danas je punih 21 godinu kako se borimo za istinu i pravdu. Mnoge porodice nisu došle do svojih najdražih, a među njima sam i ja. Mi ćemo istrajati. Okupljat ćemo se i vršiti pritisak da se što prije izvrši ekshumacija i indetifikacija, a oni koji su ubijeni nađu svoj smiraj", istakla je Ćatić koja još uvijek traga za posmrtnim ostacima sina.

Podsjetivši da veći broj ekshumiranih posmrtnih ostataka još uvijek čeka na identifikaciju, Ćatić je pozvala porodice smrtno stradalih Bošnjaka da, ukoliko su u mogućnosti, daju krv i time ubrzaju proces identifikacija.

"Ima dosta slučajeva koji se mogu identifikovati i mi apelujemo da srodnici daju krv i ubrzaju proces identifikacije. S druge strane, moram reći da ima i slučajeva u kojima s kompletne porodice smrtno stradale, tako da nema ko dati krv za identifikacuju", dodala je Ćatić.

Žene Srebrenice danas su se, prilikom mirne šetnje, osvrnule i na odluku Narodne skupštine Republike Srpske da se 25. septembra održi referendum u RS-u o 9. januaru kao danu tog entiteta.

Prema riječima potpredsjednice Udruženja Žene Srebrenice Nure Begović, takva odluka je nedopustiva.

"Ovi dani su nam zaista teški. Odlukom o raspisivanju referenduma mi smo mnogo pogođeni i to nam ne treba. To je sramno, posebno od rukovodstva RS-a, jer mi imamo jednu suverenu državu Bosnu i Hercegovinu u kojoj možemo da živimo svi. Mi taj referendum ne želimo. Nama je sada podrška iz Federacije BiH jako važna jer želimo da zadržimo mir u Srebrenici i da imamo bolji suživot u cijeloj državi", poručila je Begović.

Mirnoj protestnoj šetnji u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine Ženama Srebrenice pridružila se i grupa građana koji su porijeklom iz BiH, ali žive i rade u Švicarskoj.