BiH
15

Žene Srebrenice: Politika se uvukla i u proces identifikacije nestalih

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Žene Srebrenice i aktivisti nekoliko nevladinih udruženja danas su u Tuzli mirnim mimohodom, tačno u podne, još jednom podsjetili domaću i svjetsku javnost na genocid nad bošnjačkim stanovništvom u tadašnjoj zaštićenoj zoni UN-a, kojeg su počinili pripadnici Vojske i MUP-a RS 11. jula 1995. godine.

Povorka je krenula ispred Panonskih jezera, a preko Gradske ulice i Trga slobode zasutavila se na Trgu žrtava genocida u Srebrenici gdje je odata počast i proučena Fatiha nevinim žrtvama srebreničkog genocida.

"Uskoro će 11. juli i to će ponovo biti prilika za forografisanja i pričanje o Srebrenici. Sve između je tuga i jad. Mi još uvijek tražimo svoje nestale, a stičemo utisak kako se politika duboko uvukla u proces ekshumacija i identifikacija. Zvuči pomalo nevjerovatno da je za godinu dana identifikovano samo šest Bratunčana, a da se za njih 320 traga. U suštini porodice ispaštaju, jer jedan dan čekanja je kao nekom godina", kazala je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja Žene Srebrenice.

I danas su Srebreničanke u Tuzlu stigle iz udaljenih podrinjskih mjesta. Sa sobom su donijele tugu i bol, mnoge od njih tragaju za sinovima, muževima, braćom i drugim srodnicima.

Međutim, kažu kako im je bar malo lakše kada se vide sa ostalim žrtvama genocida i kada svojim najmilijima prouče Fatihu.