Marš na Trgu Krajine u Banjoj Luci
0

Žene poručile: Mi smo žene svaki dan, naša zemlja je cijeli svijet

Piše: D. T.
(Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Udruženje građana Oštra Nula je, u sardnji sa Fondacijom Cure iz Sarajeva, danas, povodom Međunarodnog dana žena, u Banjoj Luci organizovalo ulični marš pod nazivom "8. mart(š) svaki dan" .

Kako je najavljeno, osim akcije, koja je u 13 sati počela na banjalučkom Trgu Krajine, u prostorijama mjesne zajednice Centar će biti prikazan film "Iron Jawed Angels".

"Iako je još davne 1910. godine utemeljen Međunarodni dan žena, brojne žene svijeta se i dan danas moraju boriti za svoja prava. Ovo je nažalost tačno i za naše izrazito patrijarhalno društvo u kojem živimo. Svjedoci smo da žene trpe diskriminaciju na svakom polju društvenog i kulturnog života, a ta diskriminacija ne prestaje čak ni kod egzistencijalnih pitanja i osnovnih ljudskih prava", poručili su iz Oštre Nule.

U ovom udruženju ističu kako su naše žene i danas eksploatisane kao jeftina radna snaga pri čemu u većini slučajeva nemaju omogućena ni osnovna zakonom određena prava i naknade.

"Ruralne sredine danas zaista predstavljaju veliku crnu rupu za žene, jer je čak oko 47 posto nepismenih žena u tim sredinama, što nam daje za pravo da postavimo i pitanje funkcionisanja naše pravne države koja svojim Ustavom svim građanima garantuje pravo na obrazovanje bez obzira na pol", istakli su organizatori današnje akcije.

Žene su nosile transparente s natpisima "Kao žena ja nemam zemlju, kao ženi moja zemlja je cijeli svijet", "Osmi mart svima znan, ali ja sam žena svaki dan", "Dosta nasilju nad ženama"...