BiH
572

Žene piloti: Fatima Mušić je prva žena koja je "osvojila" nebo iznad BiH

Piše: M. N.
Fatima Fata Mušić (Foto: Aeroklub-Sarajevo.ba)
U većini svjetskih kompanija piloti su muškog spola. Žene se rijetko odlučuju završiti obuku za pilota, a i ako završe, riječ o jedrilicama i malim privatnim avionima. U BiH je kroz historiju bilo nekoliko žena pilota, dok su se druge odlučivale na padobranstvo.

Prema podacima Aerokluba Sarajevo, prva žena pilot u BiH bila je Fatima Mušić, udata Manojlović. Završila je obuku na avionu Trojka u Prvoj klasi pilotske škole Aerokluba Sarajevo i 11. septembra 1950. godine dobila je svjedočanstvo o uspješno završenoj obuci. Obuku je započela u maju 1950. godine. Počela je samostalno letjeti u augustu i uspješno je okončala školu nakon 95 letova, od čega je 15 bilo samostalnih. Fatima danas živi u Kanadi.

Aeroklub Sarajevo je tokom proteklih godina prikupljao podatke o svim svojim članovima, kao i događaje u vezi s njima. Bilo je tu i smiješnih i tužnih priča, ali sve ih je okupljala strast prema letenju. Donosimo vam nekoliko imena žena pilota koje su bile bolje od muških kolega.

Zlata Hadžiabdić, udata Berberih, također je bila pilot. O njoj je napravljen i novinski članak 1961. godine gdje je uslikana kako ulazi u avion Vaja. Imala je 240 sati letenja na jedrilicama, a bavila se i padobranstvom te je zabilježila 84 skoka. Danas živi u Kanadi.

Milena Blagojević, udata Pejić, također živi u Kanadi. Završila je obuku u Novom Travniku 1963. godine za jedrilicu. Tada je bila jedina žena od 22 učenika. Prva je počela letjeti samostalno.

Judita Bušić koju su svi zvali Seka preminula je 1982. godine. Bila je udata za Miroslava Šušnjara Šucka, a upoznali su se upravo na časovima letenja u Butmiru. Njihov brak su upravo zbog toga nazivali "butmirski brak". Na jednoj od fotografija vidi se njihova velika ljubav prema jedrilicama i jednog prema drugom. Inače, Butmirskih brakova je bilo 14.

Miranda Čičak završila je obuku za jedirlicu 1980. godine. Pohađala je Drugu gimnaziju u Sarajevu. Preminula je prošle godine.

Vojku Marić svi su poznavali kao dostojanstvenu i kulturnu djevojku koja je imala veliku strast prema jedrilicama. Njen brat Bate također se bavio letenjem. Obuku je završila 1960-ih godina. Preminula je 2004. godine.

Ines Martinović bila je poznata po šali "Ines, daj desne noge, desne noge, noge do hangara" . Završila je Građevinsku školu, smjer Arhitektura. Prvi put je sama poletjela 1980. godine.

Prema podacima Direkcije za civilno zrakoplovstvo, u BiH trenutno samo jedna osoba ženskog pola posjeduje dozvolu sportskog pilota aviona, a živi u Sloveniji.