BiH
0

Žene i djeca najčešće žrtve nasilja u porodici

FENA
Žene Stranke za BiH organizirale su danas u Sarajevu okrugli sto o nasilju u obitelji u BiH na kojem su se predstavnici najvišeg nivoa vlasti, resornih ministarstava raznih nivoa vlasti i civilnog sektora ozbiljno pozabavili tim velikim društvenim problemom te ukazali na činjenicu da se zakonskom regulativom poboljša i spriječe počinioci nasilja.

Namjera je bila ukazati na važnost da se u slučaju obiteljskog nasilja djeluje kazneno restriktivno, ali i u preventivnom smislu da bi bila što efikasnija borba protiv te još tabu teme u bh. društvu.

Sudionici današnjeg skupa konstatirali su da je nasilje u obitelji veliki društveni problem i zlo koje je, nažalost, staro koliko i ljudski rod. Poraznom je označena činjenica što su žene i djeca najčešće žrtve nasilja u obitelji u BiH. Tako statistički podaci pokazuju da je svaka peta žena u BiH izložena obiteljskom nasilju, a nasilnici su uglavnom muževi ponekad čak i sinovi i ostali najbliži članovi obitelji.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović, kao jedan od uvodničara današnjeg skupa, govorio je i o pravnim okvirima te zaštitnim mjerama za žrtve nasilja u obitelji.

Na skupu je istaknuto da je Vijeće Evrope nasilje u obitelji prepoznalo kao gorući problem te da je ova godina proglašena godinom borbe protiv nasilja u obitelji. S tim u vezi i u BiH je najavljena kampanja koja ima za cilj motivirati žrtve nasilja da prijave nasilje u obitelji.

Današnjem skupu prisustvovao je član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, potpredsjednica FBiH Spomenka Mićić, federalni ministar zdravstva Safet Omerović te predstavnice organizacija "Žene žrtve rata" i "Majke enklava Srebrenica i Žepa".