BiH
0

"Žena - žrtva rata": Za zločine u Višegradu niko nije odgovarao, zločinci na funkcijama

FENA
Udruženje "Žena - žrtva rata" iz Sarajeva upozorilo je u utorak da ni 15 godina nakon ratnih zločina počinjenih na području Višegrada nijedan počinitelj još nije odgovarao.

Povodom 15 godina od srpsko-crnogorske okupacije i zločina u Višegradu, ovo udruženje poziva nadležne institucije BiH i međunarodne zajednice da ne dozvole da se zločinci slobodno šetaju.

U saopćenju za javnost podsjećaju kako se u Haškom tribunalu nalaze Milan i Sredoje Lukić, dok se ostali "slobodno šetaju gradom i obavljaju važne općinske, entitetske i policijske funkcije".

Također navode kako je Mitar Vasiljević zbog lažne dokumentacije bolnice iz Užica oslobođen optužnice za spaljivanje civila Bošnjaka u Pionirskoj ulici i na Bikavcu.

Upravo je na Bikavcu 27. juna 1992. u kući Mehe Aljića zapaljen 71 bošnjački civil, uglavnom žene, djeca i stariji s područja općine Višegrad.

Spisak imena zapaljenih je dostavljen Haškom tribunalu, napominju u Udruženju "Žena - žrtva rata", dodajući kako žrtve imaju svoja imena i ne smiju biti ignorirane i zaboravljene.

Udruženje također od Tužilaštva BiH traži da pozivaju žrtve i svjedoke zločina da daju svoje izjave, a posebno da se ove izjave koriste u predmetima ratnih zločinaca i u slučaju da žrtva svjedok umre.