BiH
0

"Žena-žrtva rata" o dešavanjima u Višegradu '92.

FENA
Udruženje "Žena-žrtva rata" Sarajevo podsjeća da je 15. aprila 1992. u Višegrad ušao Užički korpus, pod komandom pukovnika Dragoljuba Ojdanića, sa svim elementima vojne tehnike i pod krinkom uvođenja reda i mira.

U njegovoj pratnji su, podsjećaju u ovom udruženju, bili komandant kasarne "Uzamnica" kapetan Borko Glavinić, predsjednik SDS-a u Višegradu Branislav Savović, ratni načelnik SUP-a Risto Perišić, šef kriminalističke policije Dobro Tomić i mnogi drugi koji su počinili zločine nad Bošnjacima.

Na dan 19. maja 1992. povukli su se u Vardište i "presvukli" u "Orlove", "Arkanovce", "Šešeljevce" i formirali svoje četničko-genocidne brigade "Beli orlovi", "Osvetnici", "Garavi sokak", navodi "Žena-žrtva rata".

-Onda je počelo klanje, silovanje, nabijanja na krst i kolac, obezglavljavanje Bošnjaka, čija su trupla bila bačena u Drinu, rijeku koja odvaja BiH od vrata pakla, kaže se u saopćenju Udruženja.

Ističu da je Višegrad, koji je stoljećima bio dom Bošnjaka, do 30. juna 1992. "postao četničkim leglom u kojem više nije bilo nijednog Bošnjaka".

-Tako se radi genocid, tako se gradi velika Srbija, u srcu Evrope, pred očima cijelog svijeta, u doba najvećih umnih dostignuća čovječanstva, navodi Udruženje "Žena-žrtva rata".