BiH
0

"Žena - žrtva rata": Most "Mehmed-paša Sokolović" treba biti obilježen kao stratište Muslimana

FENA
Povodom odluke da Most "Mehmed-paše Sokolovića" u Višegradu bude uvršten u svjetsku kulturnu baštinu UNESCO-a, Udruženje "Žena - žrtva rata" u Sarajevu danas je zatražilo da na mostu bude postavljena spomen-ploča jer je tokom proteklog rata u BiH bio veliko stratište Višegrađana, najviše Bošnjaka.

"Višegrađani bošnjačke i hrvatske nacionalnosti (žrtve, svjedoci, očevici i porodice ubijenih) neće dozvoliti izvođenje bilo kakvih radova dok ne bude postavljena spomen-ploča na najveću grobnicu nesrpskog stanovništva.

Tražimo da na tom mostu, najvećoj grobnici bošnjačkog naroda, bude postavljena spomen-ploča da je maja i juna 1992. godine izvršeno masovno i sistematsko ubijanje, klanje na mostu, da su njegovi temelji natopljeni krvlju naših najrođenijih. Da se ne ponovi, da se ne zaboravi", navelo je Udruženje "Žena - žrtva rata" u današnjem saopćenju za javnost.

Ovo udruženje u Sarajevu i njegova sekcija žena - žrtava rata u Višegradu protivili su se prilikom nominiranja višegradskog mosta za UNESCO-ovu baštinu, navodeći da kao mjesto najvećih stradanja i pokolja nad višegradskim muslimanima u Prvom i Drugom svjetskom ratu te u proteklom ratu u BiH, ne može biti proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Prilikom nominacije, od članova bh. Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika ovo udruženje je zahtijevalo da nominaciju povuku ili, u protivnom, da podnesu ostavku te da Most "Mehmed-paše Sokolovića" bude obilježen kao veliko stratište.