Okrugli sto o položaju žena
0

Žena nije ravnopravna ni u vjerskim zajednicama ni u javnom životu

FENA
U prostorijama SPKD "Prosvjeta" u Sarajevu večeras je, u organizaciji Kluba žena "Mis Irbi", održano predavanje o temi "Žena u judaizmu, hrišćanstvu i islamu".

Predavač je bila profesorica Zilka Spahić - Šiljak iz Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu, koja se bavi temama religije i roda već desetak godina.

"Tema mog doktorskog rada bila je "Žene, religija i politika", to je jedno istraživanje koje sam radila u BiH od 2004. do 2009. godine nastojeći da propitam kakav uticaj religijske tradicije judaizma, kršćanstva i islama imaju na status žene u javnom životu. Nadam se da će večerašnje predavanje potaknuti žene i muškarce da se ovim pitanjima pozabave malo više, jer mi poslije devedesetih živimo u vremenu kada je religija prisutna u javnom životu i to je tema s kojom se trebamo suočiti", ističe profesorica Spahić - Šiljak.

Ona dalje navodi da je u svom istraživanju došla do zaključka da su žene primarne nositeljice i održavateljice patrijarhata i pošto se 90 posto ispitanika izjasnilo kao vjernici, i oni najmanjeg obrazovnog nivoa i oni najvišeg obrazovnog nivoa su imali najkonzervativnija mišljenja o rodnim ulogama i u javnoj i u privatnoj sferi.

Analizirajući službenu štampu svih religijskih zajednica i javne nastupe vjerskih službenika, profesorica Spahić - Šiljak došla je do zaključka da svi oni još situiraju ženu u drugorazredan položaj, odnosno da žena nije ravnopravna sudionica niti u vjerskim zajednicama niti u javnom životu, iako formalno-pravno pošto živimo u sekularnoj državi ona ima zakonom zagarantirana sva prava.