BiH
0

Žena, majka, kraljica: S multiplom sklerozom živi 19 godina, ali nije odustala od normalnog života

Piše: M. N.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Veliki broj osoba nije zadovoljan svojim izgledom i mijenjali bi nešto na sebi jer su nesigurni, no Eminna Mirna Fejzović Spahić nije jedna od njih. Uprkos tome što boluje od multiple skleroze, ona je jaka žena pozitivnog duha koja život nije podredila bolesti, već obratno.

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, ekipa portala Klix.ba posjetila je Eminnu u njenom domu, gdje smo je zatekli s bebom Nadijom. Na njenom licu je prekrasan osmijeh i ni po čemu ne možete uvidjeti da boluje od multiple skleroze.

"Često kažem da je multipla odvratna podstanarka koja ne plaća kiriju i stalno me maltretira. Ne dopuštam joj da mi diktira život jer nisam ja nastala od nje, već onda od mene", kazala je u razgovoru za Klix.ba.

Bebin osmijeh

Prije nego je oboljela radila je kao prevoditeljica i sekretarica u Ambasadi Palestine u BiH. Stanje joj se pogoršalo 2009. godine i tada prestaje raditi, barem na radnom mjestu. Eminna i dalje čisti i sređuje svoj dom koliko može, kuha, te odgaja šestomjesečnu bebu.

"Uradim koliko mogu fizički. Kada ne mogu zovnem tetu ili zamolim muža, ukoliko je slobodan, da pomogne. Ne bih se mijenjala ni sa jednom ženom koja radi, ima basnoslovnu platu, a nema priliku da gleda svoje dijete kako odrasta. To je neprocjenjivo. Nema novca koji bi zamijenio to što svako jutro gledam svoju Nadiju kako se mijenja, odrasta i kako se mami smije", kazala je.

Istakla je da nijedna osoba koja boluje od multiple skleroze nema iste simptome, poteškoće i ne može obavljati iste zadatke. Individualno reaguju i na lijekove. Naglašava kako vjeruje da za svaku bolest postoji i lijek, samo ga treba naći.

"Činjenica je da nema konvencionalnih lijekova. Ali vjerujem da je Bog za svaku bolest napravio lijek", rekla je.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Funkcionisanje iz inata

Multipla skleroza potvrđena joj je 2001. godine kada joj je ljekar Džemaludin Kantardžić saopćio da će joj se oduzeti ruke, noge, jezik i pamet.

"Nije on to rekao iz zle namjere, već je kao vrstan dijagnostičar rekao stvar koja bi pokosila mnoge. Pokosila je i mene na trenutak, ali on nije gledao u mene kao bolesnu osobu, već je gledao kroz mene i znao je da funkcionišem iz inata. Samo mi reci da ne mogu, paša moj solidni, samo me gledaj! To je moje pravilo u životu", rekla je ponosno.

Ta energija i izbija iz nje. Prije više od godinu dana takmičila se na izboru za Miss Colours International 2014. na kojem je odnijela titulu prve pratilje. Na takmičenje su je prijavili Mensur Peljto i Udruženje oboljelih od multiple skleroze KS.

"Ne znam zašto su mene nominovali, ali bilo je predivno iskustvo. Upoznala sam nove žene i djevojčice koje su također ogromni borci", prisjetila se.

Uprkos upozorenjima rodila

Iako su prije ljekari upozoravali kako žene oboljele od multiple skleroze ne smiju zatrudnjeti jer im se u tom slučaju pogoršava stanje, Eminna ih nije poslušala i nije strahovala kada je ostala trudna. Govorila im je da je situacija suprotna i da je trudnoća za te žene dobra.

"Kada sam bila trudna nisam imala multiplu. Evo sad se vraća, pa Bože moj. Ako Bog da zdravlja i nafake, ne mislim Nadiju ostaviti samu, već joj roditi bracu ili seku, pa ćemo ako Bog da opet ozdraviti i ostat ćemo zdravi", kazala je veselo.

Zahvalila se profesoricama Jasminki Dželilović i Erni Suljić, te Neurološkoj klinici što su njoj i ostalim porodiljama omogućili primanje imunoglobulina koji im daje nadu da će zaustaviti bolest.

"U svemu ovome najvažnije je prihvatiti sebe takvu kakva jesi. Svi mi, bilo ja s multiplom ili neko drugi, imamo mane i vrline. U ovom slučaju multipla nije ni jedno ni drugo, ali recimo da je negativna. Ja sam se s multiplom dogovorila da ću od nje napraviti jednu pozitivnu stvar u životu i da ona meni neće diktirati život. Bitno je saživjeti se s tim što ti se dešava", poručila je.

Njen radni dan izgleda poput dana svake porodilje. Probudi je beba koju prvo nahrani i presvuče, a potom uživaju jedna s drugom.

"Igramo se, pjevamo, gledamo crtiće, plešemo, pa malo bude u šetalici i onda ide na spavanje. Potom jede čvrsti obrok i nakon svega ako ja stignem doručkovati budem presretna. Nekada zaboravim popiti lijekove, što ne bih smjela, ali pored nje ja sam na 777. mjestu", kazala je ponosna majka.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Podrška partnera

Važna je i podrška partnera i najbližih. Eminnin suprug pomaže koliko može, u skladu sa svojim obavezama, ali ističe da joj je velika podrška.

"Da ga nije bilo kada se Nadija rodila, ganjali bi me u luđačkoj košulji. Odgojila sam mnogo djece, ali kada je tvoje dijete u pitanju nemaš pojma. On je nosao, jer je ja ne mogu nositi, ljuljao je kada je imala grčeve i sada kada joj rastu zubi. Čim dođe s posla preuzme je kako bih ja mogla imati barem pet minuta za sebe i svoju puš-pauzu", kazala je Eminna.

Ova lijepa žena završila je obuku UMID u Institutu za razvoj mladih, u CPE-u obuku za rad na računaru i programima Corel i Photoshop, certifikovani kurs engleskog jezika u Poliglotu, a govori i španski jezik. Eminna je primjer da je s jakom voljom, uprkos svemu, samo nebo granica.