BiH
0

Žena iz Visokog nova žrtva gripe H1N1 u BiH

FENA
KCUS (Foto: Arhiv)
KCUS (Foto: Arhiv)
U Jedinici internističke intenzivne terapije (JIIT) Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) jutros u 9.40 sati od posljedica izazvanih virusom nove grupe preminula je pacijentica (1962) iz Visokog.

U saopćenju Press službe KCUS-a navodi se da je pacijentica liječena na Klinici za hematologiju KCUS-a (citostatska terapija).

"Nakon pogoršanja općeg stanja i potvrdom virusa H1N1 premještena je 9. decembra u Jedinicu internističke intenzivne terapije", navodi se u saopćenju.

Iz Press službe KCUS-a ranije danas saopćeno je da je u Jedinici internističke intenzivne terapije KCUS-a u utorak navečer od posljedica izazvanih virusom nove gripe preminula pacijentica (1986) iz Sarajeva.

Ta pacijentica je na kliniku primljena 21. novembra s izuzetno teškom kliničkom slikom, te nisu bili dovoljni napori osoblja Internističke intenzivne terapije i Centra za dijalizu KCUS-a.

U protekla 24 sata u Kliničku mikrobiologiju, KCUS-a pristigla su 22 uzorka za testiranje na gripu H1N1. Nakon izvršenih testova utvrđeno je da je šest uzoraka pozitivno (4 iz Sarajeva, te po jedan iz Tuzle i Bihaća). Od preostalih 16 negativnih uzoraka 13 je iz Sarajeva, 2 iz Tuzle i 1 iz Zenice.