BiH
0

Zemljotres jačine 8 stepeni po Mercaliju uzdrmao Hercegovinu i južnu Hrvatsku

NINA
Jučer u 17 sati i 19 minuta osjetio se snažan zemljotres na prostoru Hercegovine i južne Hrvatske.

Kako se saznaje od Seizmološke službe Republike Hrvatske, epicentar zemljotresa još uvijek nije tačno određen no za sada je evidentno da je bio u graničnom području Hrvatske i Bosne i Hercegovine ili, preciznije, negdje oko područja Sovića, javlja agencija NINA.

Voditelj Seizmološke službe Hrvatske Vlado Kuk je u izjavi za agenciju NINA kazao kako je magnituda zemljotresa u hipocentru iznosila je 5,5 stepeni Richterove skale, a intenzitet u epicentru bio je između 7 i 8 stepeni Mercallijeve ljestvice. Prema Kukovim riječima, ne očekuju se neka ozbiljnija rušenja objekata dok su moguća ozbiljnija oštećenja kao što su pukotine u zidovima, napukline starijih zgrada, jer je ovaj zemljotres jedan od ozbiljnijih.

Dejan Dragojević, dežurni seizmolog SCG-a, potvrdio je navode kolega iz Zagreba naglasivši da je epicentar zapadno od Mostara. Dragojević je kazao kako se mogu očekivati i novi potresi, no oni ne mogu imati ovakvu jačinu.

Prema Dragojeviću, u epicentralnom području se mogu očekivati manje štete kao što je otpadanje žbuke, urušavanje dimnjaka i crjepova.

Ni ovoga puta u Seizmološkom zavodu Sarajevo nije bilo moguće dobiti nikakvu informaciju o potresu.