BiH
8

"Zemljo moja" bila je jedna od najomiljenijih Titovih pjesama

Klix.ba
Ismeta Dervoz
Ismeta Dervoz
Pjesma "Zemljo moja", koju je 70-ih godina napisao jedan od najpoznatijih bh. kantautora Kemal Monteno, a otpjevala je Ismeta Dervoz sa grupom Ambasadori, jedna je od najizvođenijih patriotskih pjesama u BiH, a skoro da je prerasla i u nacionalnu himnu, što je Panevropski pokret BiH prošle godine i predložio Parlamentu BiH.

Pjesma je napisanja gastarbajterima, ljudima koji su odlazili iz BiH u druge zemlje u potrazi za poslom. No, početkom 90-ih godina, kada su krvavi sukobi zahvatili zemlju, postala je jedina od najpoznatijih patriotskih pjesama, izvođena na skoro svim TV i radijskim stanicama, kako bi pobudila osjećaj patriotizma kod građana BiH.

Kantautorica Dervoz otkriva u razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria kako je pjesma Zemljo moja bila jedna od najomiljenijih pjesama Josipa Broza Tita, tadašnjeg predsjednika Jugoslavije, i da je često puštana na zvaničnim prijemima koje je organizirao Tito.

"Pjesma 'Zemljo moja' napisana je kao ljubavna pjesma. To je pjesma rastanka i iščekivanja. U to doba to je bila pjesma namijenjena - tada smo te ljude zvali gastarbajterima...", kaže Dervoz.

"Međutim, ona je dobila jednu drugu konotaciju zahvaljujući tome što je bila prihvaćena u određenim prilikama, a eto, i sam Tito je jako volio 'Zemljo moja'".

Najveća nagrada za "Zemljo moja", smatra Dervoz, je to što pjesma traje već 40 godina. Prvi put je izvedena na šlageru 70-te godine, a jednako je popularna i danas. Naročito je izvođena tokom državnih praznika BiH - Dana nezavisnosti 1. marta i Dana državnosti BiH 25. novembra.