BiH
0

Zemlje JI Evrope u Sarajevu na simulacijskoj vježbi SEESIM

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine učestvuju na Međunarodnoj simulacijskoj vježbi SEESIM-2010, koja se održava u Operativnom centru Ministarstva odbrane BiH, sa sjedištem u Sarajevu.

Simulacijska vježba je počela 20. oktobra i trajat će do 24. oktobra.

U vježbi učestvuju zemlje jugoistočne Evrope (članice SEDM-a).

Cilj vježbe je simulirati rad bh. kriznog centra, bh. civilnih agencija, ministarstava sigurnosti i odbrane i Oružanih snaga BiH te struktura civilne zaštite, u ispunjavanju zadataka u odgovoru na vanredne situacije.

U vježbu su uključene civilne i vojne ustanove ministarstava odbrane zemalja jugoistočne Evrope: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Italije, Makedonije, Rumunije, Turske, Ukrajine, Srbije i Crne Gore u ulozi promatrača, kao i Komanda Brigade za jugoistočnu Evropu (SEEBRIGHQ ).

Nosilac aktivnosti za pripremu BiH u realizaciji vježbe je Ministarstvo sigurnosti BiH, uz aktivno učešće i podršku Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

U realizaciju vježbe uključena su nadležna ministarstva i organi uprave na nivou BiH te predstavnici Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spasavanje.

Domaćin vježbe je Republika Albanija sa sjedištem Centra za kontrolu vježbe (EXCON) u Tirani. Organizator vježbe je SAD, uz pomoć WIF fonda, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.