BiH
0

Zemlje članice PIC-a konstatirale napredak u BiH

FENA
Foto: Sarajevo
Foto: Sarajevo
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu nakon sastanka sa članovima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) kazao da su zemlje članice PIC-a na današnjem zasjedanju konstatirale napredak do kojeg je došlo u BiH.

Prema Špirićevim riječima, on se ogleda u potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, u početku pregovora o liberalizaciji viznog režima, u dobivanju statusa Intenziviranog dijaloga vezano za napredak BiH ka NATO-u i u usvajanju zakona i provođenja reformi.

"Ali isto tako smo razgovarali o obavezama i uslovima koje BiH treba dalje da ispunjava. Ono o čemu je bilo dosta govora jeste da se BiH mora pripremiti za implementaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“, kazao je Špirić.

Dodao je da je bilo pitanja da li su institucije spremne na provođenje tog sporazuma. Moja je ocjena, kazao je Špirić, da ne postoje institucionalna ograničenja, nego jedino moramo raditi na pojačanoj komunikaciji i stvaranju političke volje da politikantski ne razmatramo ono što jesu evropski standardi nego da radimo na njihovoj implementaciji.

Bilo je razgovora i o statusu OHR-a i njegovoj budućoj ulozi. Špirić je rekao da je nepodijeljen stav zemalja članica PIC-a da se moraju ispuniti dva uvjeta i pet ciljeva koje su zemlje članice PIC-a postavile pred BiH. Dodao je da je i tu ocijenjen napredak, ali još nismo ispunili sve uvjete i sve ciljeve.

Prema njegovim riječima, veliki akcent se stavlja na potrebu ublažavanja retorike koja može da nas udaljava od evropskih procesa, evroatlantskih integracija.

Pozvao je sve institucije vlasti, izvršne vlasti na svim nivoima da se usresrijede na ispunjavanje uvjeta vezanih za primjenu Sporazuma o stabilizaciju i pridruživanju i da atmosferu vezanu za lokalne izbore ne opterećuju globanim temama, „nego da se ta atmosfera odvija u demokratskim uvjetima, a da institucije vlasti budu posvećene svom poslu“.

"Mislim da je dobro za BiH što smo u sasvim novoj situaciji u odnosu na novembarsku, kada smo prolazili jednu krizu i kada su ocjene zemalja članica PIC-a bile negativne za BiH. Očekujem da ćemo učiniti sve da u novembru kada bude ocjena Evropske unije, Evropske komisije i Savjeta bezbjednosti UN-a o napretku BiH imamo dobru ocjenu o napretku u BiH. Mislim da uvjeti koji su postavljeni nisu previše složeni, nisu previše teški. Pozivam sve da radimo na ispunjavanju tih uslova“, kazao je Špirić.

Na novinarsko pitanje šta misli o ulozi OHR-a, predsjedavajući Vijeća ministara BiH je odgovorio da u BiH moramo prvo doći do analize da li smo razvili institucije koje mogu biti garancija uspješnog puta BiH do EU.

"Mislim da moramo imati konačno svečanu sjednicu OHR-a. Gotovo je sigurno da je budućnost BiH, budućnost bez OHR-a. Mislim da sve institucije vlasti u BiH moraju raditi da se to čim prije desi, jer to govori o našoj zrelosti i održivosti BiH. BiH treba svečana sjednica PIC-a na kojoj će se reći - da, sada je ta puna transformacija, ali ono što znam jest da moramo ispuniti dva uslova i pet ciljeva i trebamo predano raditi da bi se to desilo“, kazao je Špirić, dodajući da se to nije vezalo za ustavnu transformaciju.

Prema njegovim riječima, PIC je jednom rekao šta jesu ciljevi i uvjeti, ali jedan od uvjeta jeste da PIC da povoljnu ocjenu da je BiH u toj fazi.

Dakle, ističe Špirić, moramo raditi na tome da stvorimo dobru atmosferu unutar BiH.

"Počesto suprotni, u političkom smislu, stavovi otežavaju situaciju da dođemo do toga da BiH može bez OHR-a. Pozivajući OHR da ostane, po meni, znači punu neozbiljnost političkog establišmenta u BiH“, kazao je Špirić.

Na pitanje da li se može desiti da visoki predstavnik nametne zakon o državnoj imovini, Špirić je odgovorio da misli da visoki predstavnik neće nametnuti taj zakon.

"Radi se o jednom teškom zakonu, radi se o složenim uvjetima, mukotrpnom radu Komisije. Želim da ih podržim i mislim da je moguće doći do kompromisa, do dobrog rješenja. Želim da ohrabrim komisiju da nastavi da radi“, kazao je on.

Upitan da li su moguće promjene u Komisiji za raspodjelu državne imovene, odgovorio je da je bolje da članovi Komisije nastave raditi nego da razmišljamo o zamjeni.

"Ako je politički nesporazum i kad zamijenimo članove, ostat će isti politički nesporazum. Moramo vidjeti gdje su politički nesporazumi da pomognemo da Komisija dođe do rješenja i to upravo radim ovih dana“, kazao je Špirić.